Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Z Česka odcházejí mladí a vysokoškolsky vzdělaní lidé, varuje ekonom

Z České republiky odcházejí zejména mladí a vysokoškolsky vzdělaní lidé, kteří jsou v podstatě perspektivou národa. Uvedl to ekonom Národního institutu SYRI Martin Guzi. Podle něj se přitom migraci z Česka věnuje malá pozornost. Za problém považuje také to, že nelze zjistit přesná data. Nejčastěji lidé odcházejí do Německa, Nizozemska, Rakouska nebo Velké Británie.

Emigranti se podle ekonoma výrazně odlišují od pendlerů, což jsou naopak lidé starší 40 let a méně vzdělaní. „Nevíme, kolik lidí z Česka odchází a kolik lidí se vrací, protože současná čísla jsou určitě podhodnocená. Ten problém je ale významný, protože odchází mladí a vysokoškolsky vzdělaní, tedy v podstatě perspektiva národa," uvedl Guzi.

Podle něj přes 90 procent z nich směřuje do bohatších zemí, kde mohou uplatnit své technické a technologické znalosti. "Lákají je také lepší pracovní podmínky a vyšší mzdy. Často jde o lidi, kteří jsou vysoce specializovaní a v ČR nenajdou uplatnění," řekl ekonom.

Chybějící čísla o odchodech a návratech znesnadňují možnost situaci lépe popsat. „Nedokážeme jednotlivá data přiřadit ke konkrétním lidem a osobám," upozornil výzkumník. Klíčem by podle něj bylo získávat data rovnou v zahraničí, případně pak využít informace od zdravotních pojišťoven. Každý občan si totiž po návratu do ČR z ciziny tuto povinnost musí vyřídit. „Další cestou je sledování finančních toků, které směřují z ciziny do ČR například jako podpora rodinných příslušníků. Podíl těchto operací na českém HDP výrazně stoupá, přitom ale počet emigrantů neroste a po krizi výrazně klesnul," uvedl Guzi.

Emigrace je podle Guziho větší problém než množství pendlerů, kteří jezdí přes hranice za prací. Nejčastěji jsou to podle něj muži ve věku 40 až 50 let bez vysokoškolského vzdělání. „Nejde tak o riziko pro budoucnost ČR nebo pro demografický vývoj," doplnil ekonom.

Hodnocení článku je 58 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com/PourquoiPas

Štítky ČR, migrace, společnost

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lidina Lyda

... chyba systému ... pokud někdo chodí na státní školu viz lékaři, což platí daňový poplatník ... je povinností státu se postarat - ovšem stát se o nic nestará to víme všichni ... studium si musí takový člověk nejprve odpracoval ZDE ...

Úterý, 21. března 2023, 17:53Odpovědět

Marie Glanczová

souhlas s p.Strnadem, to bude obrovský průser-už teď nejsou zubaři, dětští lékaři, chirurgové ... na druhé straně, kdo ví co je tu čeká - to co dělá nynější vláda je nežití. Jsem už stará, ale takový k... co jsou ve vládě teď jsem nezažila. Jsme ve válce a ministrině války si uspořádá ples za 2 miliony, Fiala se chlubí že poslal za leden a únor 2023 ukrajině skoro 4 miliardy...na to jako důchodkyně odmítám platit!!!!!!!!!!!!!!!

Sobota, 18. března 2023, 10:42Odpovědět

Ladislav Strnad

No pokud odejdou všichni ti vystudovaní genderisti, multikultisexuální filosofové, absolventi všech těch zbytečných škol, které jen tvoří masu pitomců pro politické neziskovky, tak bude jen dobře. Když budou odcházet doktoři, inženýři a další absolventi praktických a technických oborů, tak to bude prů... jo našel jsem slušné slovo: průšvih.

Pátek, 17. března 2023, 23:48Odpovědět

Z Česka odcházejí mladí a vysokoškolsky vzdělaní lidé, varuje ekonom  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.