Počasí dnes9 °C, zítra12 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Na pajdáku v Brně padají po sexuální aféře hlavy. Studenti se ale nařčených učitelů zastávají

, aktualizováno 8. února 2023, 12:59

Sexuální aféra na brněnské pedagogické fakultě, v níž figurují dva tělocvikáři, nabírá na intenzitě. Na světlo vyplouvají nové skutečnosti a přibývají další svědectví poškozených. Vedení školy, které je pod palbou kritiky studentů za liknavý přístup, nařčené pedagogy vyhodilo. Podezřelých učitelů se ale mnozí studenti zastávají v petici a skandál označují za mediální lynč.

Kauza se sexuálním podtextem plní stránky médií od konce ledna. Případ, na který nejdříve upozornily Seznam zprávy, se týká dvou pedagogů z katedry tělovýchovy a výchovy ke zdraví. Dva akademici se podle tvrzení poškozených dopouštěli nevhodného chování, a to zpravidla na lyžařských kurzech a pobytech v přírodě. Muži měli dívky pobízet k sexu, posílali nevyžádané zprávy a vedli na jejich adresu nemístné řeči. Problém trval podle svědectví několik let, během kterých škola nad věcí přivírala oči.

K ráznějšímu řešení se univerzita odhodlala po medializaci celého případu. Rektor Masarykovy univerzity Martin Bareš vydal v úterý prohlášení, v němž popisuje, že oba podezřelí dostali padáka po vzájemné dohodě. Na povrch totiž vyplouvají nové skutečnosti a svědectví hrající v neprospěch obou podezřelých. Navíc se případem zabývá policie. 

„Situaci vnímám jako velmi vážnou. Děsí mě, když se dozvídám o přibývajících možných svědectvích. Je to něco absolutně nepřijatelného, co na naší univerzitě odmítám tolerovat,“ uvedl rektor Bareš s tím, že případ vyšetřují přední nestranní odborníci. 

Šéf největší vysoké školy na Moravě zároveň nařídil děkanům, aby zkontrolovali do konce února takzvané předmětové ankety. V nich studenti každý semestr anonymně dávají vyučujícím zpětnou vazbu k výuce i jednotlivým vyučujícím. Podle informací redakce se měly poškozené dívky se svými problémy svěřovat právě při pravidelném vyplňování předmětových anket. Nikdo ale podnět neřešil.

Třetí dostal překážky

Podle informací Seznam zprávy čistka na škole nekončí. Třetí podezřelý kantor nedostal sice vyhazov, ale takzvané překážky. V praxi to znamená, že pracovník nemá přístup na pracoviště. „Máme nulovou toleranci k nevhodnému chování a sexuálnímu obtěžování. V boji s tímto nešvarem budeme pokračovat dál,“ prohlásila děkanka brněnského pajdáku Simona Koryčánková, jež pozici nedávno přebrala po Jiřím Němcovi.

Oblíbení učitelé, zní v petici

V posledních dnech ale vyplouvá na povrch také druhý pohled na brněnskou sexuální kauzu. Studenti Masarykovy univerzity totiž spustili online petici, v níž vyjadřují podporu celé Katedře tělesné výchovy a výchovy ke zdraví Pedagogické fakulty i oběma obviněným učitelům, kteří mají rodiny.

Rozzlobeným autorům petice vadí zejména mediální zobrazení případu, které považují za jednostranné a dehonestující. Pod dokument se dosud podepsalo přes 160 osob. O dvojici pedagogů mluví signatáři jako o profesionálech, kteří byli všem nápomocní. „Co se týče vyučování, vždy nám bylo předáno maximum, ke všemu přistupovali profesionálně a pomohli nám při utužování vztahů ve třídě," vyjádřila se například Kateřina z Olomouce.

Ani na kurzech, kterých se studenti společně s učiteli účastnili v zimě a v létě, nedocházelo podle výpovědí podepsaných lidí k ničemu neobvyklému, natož k sexuálnímu obtěžování. Naopak na výcvicích vládla příjemná atmosféra. „Výcvikové kurzy byly super, naučili jsme se hodně metodických cvičení ale zároveň měli možnost se sami zlepšovat," popsala Kristýna pocházející z Prostějova.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto MUNI

Štítky Brno, PDF, Tělocvik, Sexuální obtěžování

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Diskutér T.

Vzpěračky z oddílu Vzpírání Haná zveřejnily první upoutávky na kalendář pro příští rok, ve kterém tentokrát budou akty. Chtějí tak veřejnosti nastínit, jak si kalendář představují. Ten by měl být hotový koncem letošního roku. ......Možná holky studovaly v Brně a jsou z nich nyní dobré nahé vzpěrařky........

Středa, 8. února 2023, 18:15Odpovědět

Diskutér T.

Tak všechny holky do červených trenýrek a budeme asi vybírat hezká těla na spartakiádu...Výcvikové kurzy byly super, naučili jsme se hodně metodických cvičení ale zároveň měli možnost se sami zlepšovat," popsala Kristýna pocházející z Prostějova.....NO A TAKOVÁ AFÉRA SE Z TĚCH METODICKÝCH CVIČENÍ NADĚLALA - TO BY JE DOMA V PROSTĚJOVĚ NIKDO NENAUČIL......O dvojici pedagogů mluví signatáři jako o profesionálech, kteří byli všem nápomocní. „Co se týče vyučování, vždy nám bylo předáno maximum, ke všemu přistupovali profesionálně a pomohli nám při utužování vztahů ve třídě," vyjádřila se například Kateřina z Olomouce.
NO A TADY JE DALŠÍ SPOKOJENÁ STUDENTKA, TAK O CO JDE!

Úterý, 7. února 2023, 16:07Odpovědět

Na pajdáku v Brně padají po sexuální aféře hlavy. Studenti se ale nařčených učitelů zastávají  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.