Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Na Mendelově univerzitě rezignoval děkan. Kvůli rychlotitulům z doby Nerudové

Na jednání vedení Provozně ekonomické fakulty Mendelovy univerzity (MENDELU) oznámil svoji rezignaci současný děkan Pavel Žufan. Učinil tak kvůli pochybnostem, které panují okolo udělování titulů v doktorských programech. Podezřelé incidenty se odehrály v době, kdy byla rektorkou Danuše Nerudová.

Náhlá rezignace je podle brněnské univerzity výsledkem dohod děkana s rektorem MENDELU. K ukončení působení Pavla Žufana ve funkci dojde na konci ledna 2023. „Důvodem rezignace je zodpovědnost mě jako děkana za pochybení v minulém období týkající se uskutečňování doktorských studijních programů na fakultě,“ uvedl Žufan v rezignačním dopise s tím, že chce svým odchodem zamezit různorodým diskuzím na univerzitě a v médiích.

Porušováním pravidel, ke kterému mělo dojít za rektorství současné kandidátky na prezidentku Danuše Nerudové, se zabývá Národní akreditační úřad pro vysoké školství. Někteří zahraniční studenti měli totiž nezvykle rychle dostat tituly Ph.D. Už v červnu přišla MENDELU kvůli kauze o institucionální akreditaci pro doktorské studium ekonomických oborů. Škola se proti rozhodnutí odvolala.

Titul za dvaadvacet měsíců

Podle úřadu stihli někteří lidé absolvovat studium za dvaadvacet měsíců. Běžně přitom trvá získání titulu tři roky. Kontrola zároveň odhalila, že škola nemá dostatečně účinná opatření proti úmyslnému jednání proti dobrým mravům při studiu, zejména proti plagiátorství a podvodům při studiu. Šetření kauzy stále trvá a jeho výsledek pravděpodobně nepřijde před prvním kolem prezidentských voleb.

Úřad trestá Mendelovu univerzitu. Sebral jí akreditaci pro studium ekonomických oborů

Mendelova univerzita v Brně přišla kvůli pochybením o institucionální akreditaci pro doktorské studium ekonomických oborů. Rozhodl o tom Národní akreditační úřad (NAÚ). Vyplývá to ze zápisu z květnového jednání jeho rady. Informaci potvrdil...

Kontrola se na univerzitě konala od loňského 25. srpna do 25. listopadu. Pozornost na sebe strhly zejména disertační práce některých rakouských komunálních politiků, jejichž obsah se měl částečně shodovat. Všichni jsou úspěšnými absolventy Provozně ekonomické fakulty MENDELU. Nerudová vlastní pochybení dlouhodobě odmítá a říká, že při řešení problému postupovala podle zákona.

Na Mendelově univerzitě se za poslední rok udály výrazné personální změny. Po odchodu Danuše Nerudové, jež svoji funkci opustila na konci ledna, měl na místo rektora usednout Vojtěch Adam. Ještě před nástupem do funkce ale rezignoval kvůli pochybnostem o některých publikovaných článcích. Škola tak byla dočasně bez rektora a jejího vedení se ujal ministr školství Robert Plaga (ANO). Dalším zvoleným šéfem MENDELU se stal šedesátiletý Jan Mareš, který univerzitu nyní řídí.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto MENDELU

Štítky rezignace, mendelova univerzita, danuše nerudová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Mendelově univerzitě rezignoval děkan. Kvůli rychlotitulům z doby Nerudové  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.