Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Nejsme aktivisté a v noci nám nebyla zima, chválí si mladí klimatickou stávku v Brně

Velký zážitek mají za sebou mladí lidé z brněnské Masarykovy univerzity, kteří si z univerzitního atria Fakulty sociální studií (FSS) udělali obývák za účelem klimatické stávky. Noc si zhruba dvacítka mladých užila i přes to, že děkan vypnul stávkujícím internet, topení i světla. Počínání demonstrantů navíc čelí kritice ostatních studentů.

Studenti vysokých škol vyhlásili v pondělí klimatickou stávku, aby „přinutili“ vládu k politickým změnám v oblasti klimatu, například urychlenému vybudování obnovitelných zdrojů. K protestům se připojili také studenti v Brně, kteří od ranních hodin zabrali prostory ve vzdělávací budově. Po škole rozvěsili transparenty, přinesli si převážně bezmasé jídlo a věci na přespání. Spacáky a stany rozdělala zhruba dvacítka mládežníků i přes nesouhlas děkana FSS Stanislava Balíka za dohledu bezpečností agentury.

„Pan děkan nám vypnul internet, světla a topení. Zima ale nám nebyla, měli jsme spacáky. Navíc jde o minimální nekomfort oproti tomu, co nás čeká v budoucnu, pokud nebudeme řešit změny klimatu,“ prohlásil jeden z hlavních organizátorů protestů a student environmentalistky Marek Soška, jenž protest považuje za součást výhradně studentské iniciativy. „Nepište o nás jako o aktivistech. Jsme studenti a zástupci akademické obce,“ vysvětli Drbně mladík.


V hloučku sympatizantů, kteří si včerejší přespávačku ve škole zpestřili koncertem či čerstvou svačinou z kavárny, se ale našli i tací, již mají akademickou dráhu za sebou. Například na gauči odpočíval účastník, který se na místě podle svých slov „nějak ocitl“. „Jsem absolvent fakulty. K protestujícím jsem se v průběhu večera připojil, protože mi nejsou problémy klimatu lhostejné,“ sdělil muž, který se představil jako zaměstnanec FSS.

Ostuda, kritizují spolužáci

Forma protestů mladých aktivistů, kteří nejčastěji studují enviromentální studia či sociologii, se nelíbí vedení fakulty. Děkan Balík se stávkaři vícekrát osobně mluvil a marně požadoval, aby studenti prostory opustili. Vedoucímu školy vadí i fakt, že protestující odkazují na historii na stávek. 

V kontextu probíhající skutečné ruské okupace na Ukrajině a historie studentských stávek v době nesvobody považuji za zcela nepřijatelné zneužívání obou termínů – 'okupační stávka' v současné situaci. Rozumím jejich potřebě strhnout na sebe pozornost, současně mě upřímně mrzí, že se tak děje právě na FSS a v této podobě, kdy je fakulta brána v podstatě jako rukojmí,“ uvedl Balík v dopise adresovaném studentům, kteří rovněž aktivity spolužáků kritizují.

„Musíme se učit, pracovat na seminárních prací a psát průběžné testy, navíc k tomu chodím na brigádu. Tihle studenti ale evidentně mají spoustu času. Je to ostuda. Tímhle zabíráním prostoru, který jim nepatří, dělají špatné jméno škole ,“ svěřila se studentka Daniela. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Daniela Pařízková

Štítky FSS, MUNI, protest, Klima, stávka, Brno, Masarykova univerzita, Stanislav Balík, Ukrajina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Baron Kocharovski

k těm samoobslužným pokladnám: vesele je ignoruji (s dovětkem: klidně se obslioužím sám, ale pak přijdete o práci). a KAŽDÁ POKLADNÍ ihned zmlkne. :-) žádná nechce přijít o práci, (a to se dá pochopit).

Úterý, 15. listopadu 2022, 18:47Odpovědět

Baron Kocharovski

všem těm ŠPINAVÝM SRÁ*ČŮM bych nyní vystavil fakturu za nocleh! nikde se nestanuje zadarmo! ostatně: i světlo, voda..., něco stojí! oni by KŘUPANI nakonec zjistili, že mají sami hluboko do kapsy! :-(((

Úterý, 15. listopadu 2022, 18:45Odpovědět

Em Kresová

a že zapár nebudou ani místa za kasou,ukazuje fakt, jak rychle hypersuper vybavují prodejny samoobslužnými kasami, kteří hloupí nevzdělaní dokáží kupodivu obsluhovat v pohodě. Ono také kdo by zaměstnával magory, kteří neumí ani počítat ani vracet peníze, ale přesto mají čím dál větší požadavky na kde co. Dřív obyčejná vyučenkyně dokázala spočítat na papíře i 25 položek na hubu a bez chyb a dokonce správně vrátit. Na tohleto by se oni nezmohli.

Úterý, 15. listopadu 2022, 15:05Odpovědět

Em Kresová

Kdyby tihle flákací magoři přešli místo z kecacích a flákacích stúdií, které jim pro ostudu Masaryka, škola povolila, zvolili přírodní vědy , mohli by najít způsob, jak současný stav napravit. Ale bohužel tohleto by byla makačka na bednu a na to nemají. Když makovici luft, jen na noční mechechování ve spacácích. Jsou to ubožáci opravdu schopni po "vystudování" jen na obsluhu v hypersuper, protože tam za ně všechno udelají počítače, které dokázali vymyslet generace před nimi. A že k ničemu jinému se nehodí ukáže čas.

Úterý, 15. listopadu 2022, 14:45Odpovědět

Nejsme aktivisté a v noci nám nebyla zima, chválí si mladí klimatickou stávku v Brně  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.