Počasí dnes10 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Do Brna přiletěli exoti. Ptáci se vystavují s morčaty a hadem

Dvacátý ročník výstavy tropického ptactva a další cizokrajné chovné zvěře hostí skleník Botanické zahrady Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity. Brňané se kromě několika druhů papoušků kochají také morčaty, žábami nebo hadem. Většinu tvorů si mohou zájemci odnést domů.

Na brněnské výstavě mají návštěvníci do konce týdne možnost vidět dvacet druhů tropických ptáků z Amazonie, Austrálie či Nového Zélandu. Kromě opeřenců obývá prostory botanické zahrady v Kotlářské ulici desítka morčat, strašilky, pavouci, žáby, chameleoni a další tvorové. Všechny exoty mohou lidé chovat i v domácích podmínkách. „Většina zvířat kromě slepic a některých papoušků je k prodeji. Letos je o ně na výstavě veliký zájem, prodali jsme jich už přes dvacet,“ sdělila Drbně mluvčí botanické zahrady Hana Ondrušková.

Jednou z největších rarit expozice je papoušek amazoňan modročelý, který se už podle svého názvu vyznačuje charakteristickým modrým zbarvení peří na čele. Původně pochází z jižní Ameriky a nejčastěji obývá lesy, savany či palmové háje. „Momentálně tu v kleci máme jednoho samečka a jednu samičku amazoňana. Nebývá to sice moc často, ale když se chtějí, dokáží i mluvit,“ doplnila Ondrušková.

Experti, kteří poradí

Lidem, kteří zvažují koupi některého z exotických ptáků, poradí na výstavě zkušení chovatelé. „Doporučil bych začít s něčím jednodušším. Ideální jsou třeba andulky nebo chůvičky, které jsou snadné na krmení i údržbu,“ poradil Drbně chovatel Arnošt Kříž, který za svůj život odchoval už k tisícovce tropických ptáků. Odborníci zároveň vysvětlují návštěvníkům botanické zahrady, jak si mají správně postavit krmítko nebo jak mají krmit ptáky, nejen ty tropické, v přicházejícím zimním období.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky výstava, tropičtí ptáci, morčata, exotická zvěř, Botanická zahrada PřF MUNI, Brno, morče domácí, ptáci, botanická zahrada, papoušek, Přírodovědecká fakulta Masarykovy univerzity, Drbna.cz, Austrálie, Nový Zéland, Amazonie, Jižní Amerika

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do Brna přiletěli exoti. Ptáci se vystavují s morčaty a hadem  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.