Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Muži z brněnské techniky dostali na záchody dámské vložky. Pokrok, hlásí fakulta

S progresivní ale pro mnohé šokující novinkou se vytasila brněnská Fakulta výtvarných umění (FAVU) Vysokého učení technického, kde se nově pánských toaletách objevily hygienické pomůcky určené pro ženy. Mezi pisoáry se nachází zdarma menstruační vložky, tampony i přebalovací pult. Cílem je, aby se na škole cítili komfortně lidé různých identit.

I muži v Brně mají své dny. Tak lze s nadsázkou označit pokrokovou formu výbavy pánských záchodu na fakultě, kde se vzdělávají noví odborníci na umění. Vedení fakulty i studenti ale záměr obhajují tím, že se jedná o vyjádření respektu k menšinám. Menstruační vložky či tampony umístila škola na toalety minulý týden na základě debat z posledních měsíců a zejména v reakci na útoky proti LGBT komunitě v Bratislavě, kde útočník zabil dva návštěvníky gay baru.

„Sociální bezpečí na Fakultě výtvarných umění VUT se stalo v posledních letech a měsících předmětem významného přehodnocování a vedení fakulty se snaží v dialogu se studentskou obcí zavádět pozitivní strukturální změny, aby ničí důstojnost, fyzická i osobnostní integrita nebyly narušovány a aby nedocházelo k jakýmkoli formám diskriminace či projevům disrespektu,“ popsal na webových stránkách FAVU za vedení fakulty Ladislav Jackson.

Bizár, hlásí lidé 

Nápad se líbí také studentům, kteří považují krok za známku pokroku a normálnosti. „Nemám s tím žádný problém. Dokonce jsem ani nezaznamenala ani nikoho ze spolužáků, že by se nad tím pozastavoval. Jsme malá škola, kde si všichni vzájemně znají,“ sdělila Drbně studentka Beáta. 

Zatímco progresivisticky smýšlející posluchači mající blízko k takzvané woke komunitě se nad nápadem nepozastavují, na sociálních sítích vyvolal obrázek zcela opačné reakce. Část lidí bere iniciativu jako formu recese, další se pozastavují nad tím, že se jedná o vrchol bizarnosti. „Víte, co to znamená? Znamená to, že jsme zase o krok před nimi,“ vypůjčili si komentující slova ze scény z oblíbeného českého filmu Pelíšky. Další komentující zmiňují, že se jedná o vhodný doplněk pro muže trpící urologickými problémy či častými návštěvami toalet po vypití piva. 

Hodnocení článku je 42 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Daniela Pařízková

Štítky Brno, Záchody, WC, VUT, LGBT, toaleta, Fakulta výtvarných umění Vysokého učení technického v Brně, Bratislava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Luboš Pacik

Muži! Dokažme ženám, že i tak budou pánské záchodky zářit i nadále čistotou.

Úterý, 1. listopadu 2022, 08:13Odpovědět

Vladimír Nejezchleb

Nevím, proč by muži měli mít dámské vložky zdarma. Jednak je to to diskriminace a druhak hrozí, že ženy půjdou ukrást vložky na pánské záchodky a pak tam může docházet k různým neslušným aktivitám (bez vložek)

Čtvrtek, 27. října 2022, 17:19Odpovědět

Aleš Kabela

Náhodou, když je chytnou hemoroidy, tak se takový vložky můžou hodit.

Čtvrtek, 27. října 2022, 10:24Odpovědět

Petr Dvořák

Pane Hank, svatá pravda. Až nějakého blba chytnou na záchodě porodní bolesti, budeme ta úplně nejsvobodnější ze všech svobodných společností.

Čtvrtek, 27. října 2022, 06:24Odpovědět

Jan Hank

Nemám nic proti.Volnost všem představám,a názorům.Teprve potom budeme svobodná společnost.

Středa, 26. října 2022, 22:20Odpovědět

Petr Dvořák

Místo vložek, nebylo by vhodnější tam dát potřeby na klistýr? Jedním vrzem by si současně vypláchli i mozek.

Středa, 26. října 2022, 20:30Odpovědět

Ada Friml

Tak svět se nadobro zbláznil...,a brzy zanikne...

Středa, 26. října 2022, 19:01Odpovědět

Baron Kocharovski

pokud někdo NEVÍ = (a SÁM) NEPOZNÁ, jestli je holka nebo kluk, pak rozhodně NEMÁ na to, aby studoval/a vysokou školu! sorry jako! :-(((((

Středa, 26. října 2022, 16:41Odpovědět

Muži z brněnské techniky dostali na záchody dámské vložky. Pokrok, hlásí fakulta  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.