Počasí dnes24 °C, zítra15 °C
Pondělí 6. května 2024  |  Svátek má Radoslav
Bez reklam

České firmy se bojí odchodu Ukrajinců, zjistili vědci

Odborníci z Národního institutu pro výzkum socioekonomických dopadů nemocí a systémových rizik (SYRI) zkoumali zaměstnávání ukrajinských uprchlíků v Česku. Jak se ukázalo, cizinci získávají práci zejména na méně kvalifikovaných pozicích. Jedním z důvodů je také obava z jejich odchodu.

Podle výzkumu vědců, kteří získávali data od dubna do září pomocí dotazníků, zaměstnávají české firmy uprchlíky z Ukrajiny především na nízko kvalifikovaných pozicích. Mnohdy pracují jako skladníci, dělníci nebo pomocné síly. Zařazení do nízko kvalifikovaných profesí se odvíjí od jejich nedostatečné znalosti češtiny i obav firem, že by se uprchlíci mohli vrátit zpět do rodné země.

„Kvalifikovanější pozice logicky vyžadují větší investice do zaškolování, které mohou být odchodem zaměstnanců zcela zmařeny,“ vysvětlil Štěpán Mikula z vědecké skupiny SYRI, které se zabývá trhem práce. 

Povolání vyžadující vyšší kvalifikaci tak v tuzemsku získávají především Češi. „Proces jejího uznání je pro cizince dlouhodobě problematický kvůli své nepřehlednosti a administrativní a časové náročnosti. Lex Ukrajina, který nabyl účinnosti v březnu, zmírnil podmínky v tomto směru jen u některých profesí, většina uprchlíků musí nadále splňovat standardní podmínky, a to v situaci, kdy často nemají k dispozici příslušné dokumenty a ani nemusí existovat způsob, jak si je opatřit," řekl mluvčí SYRI Filip Vrána.

V některých oblastech registruje český pracovní trh nedostatek zaměstnanců. „Proto by bylo dobré vyjasnit status ukrajinských uprchlíků s dočasnou ochranou. Pravidla by měla dát jasnou perspektivu možnosti získání trvalého pobytu. Ten by pracovníkům umožnil udržení současného statusu na trhu práce, motivoval by uprchlíky k investování do integrace a snižoval riziko jejich návratu na Ukrajinu,“ řekl Mikula. 

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pixabay.com/annawaldl

Štítky Ukrajina, zaměstnány, práce, uprchlík, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Baron Kocharovski

jak kdo. s uk je dnes TOLIK PROBLÉMŮ v rámci administrativy, když je chcete zaměstnat, že je výrazně jednodušší je rovnou odmítnout.

Středa, 26. října 2022, 16:42Odpovědět

České firmy se bojí odchodu Ukrajinců, zjistili vědci  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.