Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Ekodomečky slouží pro zábavu i edukaci

PR článek

V zoologické zahradě a Lamacentru na Hádech můžete s dětmi navštívit novou atrakci - dřevěné domečky se zelenou střechou osazené fotovoltaickými panely. Slouží dětem na hraní, ale jejich hlavním účelem je edukace.

S dopady klimatických změn se budou potýkat především následující generace. A proto začít toto ožehavé téma komunikovat je potřeba už od těch nejmenších.Jednou z cest, jak názorně ukázat možnost adaptací na klimatickou změnu, je instalace dřevěných domečků pro děti. Střecha je osazená vegetací z rozchodníkového koberce a rovněž malou funkční fotovoltaickou elektrárnou s bateriovým úložištěm. 

Solární panely na střeše napájí přístroje uvnitř domečků. V zoo jde o hlukoměr, který snímá sílu zvuku a ukáže dětem, jak hlasitě křičí a přiřadí sílu zvuku ke konkrétnímu zvířeti. V Lamacentu je instalovaný termometr, který dětem i rodičům názorně ukáže, jak se mění teplota povrchu v závislosti na jeho druhu – jak se rozehřeje skála a naopak, jak na snímcích teplotně vypadá zeleň se stromy.

Domečky navíc prostřednictvím edukačních cedulí informují o zajímavých projektech a cílech města, které blíže také najdete na webu priprav.brno.cz a ekodotace.brno.cz.

Koordinačně se na celém projektu podílel Odbor životního prostředí MMB. Základy domečků vybudovala městská společnost SAKO Brno, projektovou činnost mělo na starosti Vysoké učení technické v Brně (Fakulta stavební – ústav pozemního stavitelství), které domečky také postavilo. Na jejich zhotovení poskytly Lesy města Brna formou sponzorského daru řezivo včetně jeho úpravy.

Ohodnoť článek

Štítky Ekodomečky, Životní prostředí, Brno, Magistrát, Hády, Vysoké učení technické v Brně, Lesy města Brna, SAKO Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ekodomečky slouží pro zábavu i edukaci  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.