Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Vysokoškoláci si v Brně připlatí za ubytování na kolejích

Vysokoškoláci si v novém akademickém roce za bydlení na kolejích připlatí. Ceny stouply o jednotky až desítky procent, zejména kvůli vyšším nákladům na energie. Některé školy zdražily koleje začátkem kalendářního roku, jiné od začátku července, další zdražení teprve plánují. Ubytovací stipendium přitom zůstává stejné. ČTK to řekli zástupci oslovených brněnských vysokých škol.

Vysoké učení technické v Brně (VUT) zdražilo koleje nejprve o sedm procent v únoru, další zdražení o deset procent přišlo začátkem července. „Momentálně koleje vychází mezi 3000 až 4000 korun za měsíc. Museli jsme zvednout ceny kvůli nárůstu nákladů spojených s energiemi," řekla mluvčí školy Radana Koudelová.

VUT spravuje pět kolejí s celkovou kapacitou 6100 studentů, která je pro následující akademický rok zaplněná. Koudelová dodala, že výše ubytovacího stipendia je daná objemem financí z ministerstva školství na celý kalendářní rok, takže se ubytovací stipendium od nového akademického roku pravděpodobně nezvýší.

„Konkrétní částka stipendia závisí na počtu podaných žádostí. Například na začátku akademického roku je jich tradičně nejvíc, zatímco na konci, kdy část studentů odejde, je počet žadatelů o stipendium nižší, takže jednotlivci dostanou více peněz," dodala Koudelová.

Masarykova univerzita zvýšila kolejné od 1. července v průměru o 34 procent. Cena za ubytování se na univerzitních kolejích pohybuje od 83 korun do 200 korun za noc. „Provozujeme devět budov kolejí o celkové kapacitě téměř 4000 lůžek. Zájem o ubytování je stabilně vysoký," řekla mluvčí školy Gabriela Peringerová. Na univerzitě se ubytovací stipendium dlouhodobě pohybuje kolem 3000 korun měsíčně.

Mendelova univerzita v Brně zvyšovala ceny kolejí letos v lednu zhruba o deset procent, další zdražování zatím neplánuje. Dohromady spravuje univerzita čtyři koleje, tři v Brně a jednu v Lednici s kapacitou o 3300 místech, která je momentálně zaplněná. „Asi na 140 postelích ubytováváme uprchlíky z Ukrajiny, z nichž část odjíždí. Tato místa ale zaplňujeme naopak přijíždějícími studenty z této země," řekl mluvčí univerzity Filip Vrána. Dodal, že výše ubytovacího stipendia závisí na počtu podaných žádostí studentů.

Veterinární univerzita Brno zdražila Kaunicovy koleje letos 1. července zhruba o 15 procent. Kapacita 449 lůžek je podle mluvčí Soni Šmahelové obsazená, o zvýšení ubytovacího stipendia se neuvažuje.

Janáčkova akademie múzických umění v Brně zdraží svou kolej kvůli nárůstu cen energií začátkem akademického roku zhruba o 300 korun za měsíc. Její kapacita je 191 studentů. „Nepředpokládám, že by se od vyššího nájemného odráželo ubytovací stipendium. Naposledy jsme zdražovali v roce 2012," řekl ředitel kolejí Astorka Ondřej Vodička.

Hodnocení článku je 36 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Archiv redakce

Štítky ČR, školy, koleje, vysoké, Brno, energie, Vysoké učení technické v Brně, univerzita, Masarykova univerzita, Mendelova univerzita v Brně, Janáčkova akademie múzických umění v Brně, Ukrajina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vanda Kadeřábek

Víte jaké jsou 3 největší katastrofy v Česku od velkého Listopadu ? Havel, vlády národní zkázy ODS (nyní vláda v pětikoalici) a covid.

Úterý, 16. srpna 2022, 03:59Odpovědět

Vanda Kadeřábek

Školy mají podnikat, objevovat a objevy prodávat. Také hledat sponzory a ne zvyšovat studentům poplatky, aby se věnovali místo studia brigádničení a prostituci.

Pondělí, 15. srpna 2022, 22:35Odpovědět

Vysokoškoláci si v Brně připlatí za ubytování na kolejích  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.