Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Vědci z Brna naučili krávy, aby samy chodily na dojení

Méně práce pro zaměstnance kravínů a více klidu pro zvířata přinese systém, který testovali vědci z Brna. Odborníci se zaměřili na automaticky řízený přesun dojnic ze stáje do místa dojení a zpět. Krávy si na stroje zvykly za týden.

Systém, který usnadní proces produkce mléka, testovali vědci z Mendelovy univerzity v Brně (MENDELU) v Zemědělském podniku Neveklov ve středních Čechách, který se objevil například ve známé komedii Vesničko má středisková.

V době, kdy se zvířata vyhánějí na dojení, se na popud brněnských odborníků ve stáji automaticky spouští řetízkový pás, který se za doprovodu zvukové signalizace pomalu posouvá z  jedné strany sekce na druhou, a to směrem k automaticky otevírané brance vedoucí do dojírny. Krávy se tak na požadované místo dostanou bez lidské asistence. Teprve v dojírně se poprvé setkají s člověkem.

Novinka, která řeší nedostatek pracovních sil a zároveň přispívá k větší pohodě zvířat, se podle proděkana Agronomické fakulty MENDELU Daniela Falty osvědčila. „Hlavní výhodou je celkové zklidnění krav při přesunu. Potvrdil se tak náš teoretický předpoklad, že díky automatizaci budou zvířata ve větší pohodě. Krávy neberou stroj jako agresora, což mnohé usnadňuje," vysvětlil.

Stres působí na produkci mléka

Automaticky řízený pohyb dojnic může nahradit zaměstnance, kteří musí za běžného provozu zvířata nahánět. Právě jejich počínání ale mnohé dojnice stresuje.  „Vyvolaný stres negativně působí na produkci mléka u krav v laktaci. Vedle toho, při snahách o rychlý přesun mohou zvířata častěji upadnout a zranit se nebo si například poškodit paznehty,“ vyjmenoval Falta.

Nový systém, který podle zkoumání vědců z Brna nezpomalí proces dojení, spustili experti přesně před rokem. Přeučit krávy na novou metodu trvalo zhruba týden. Většina z nich reagovala na samotné otevření branky a důležitý byl také pravidelný čas dojení.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pixabay.com/Ehrecke

Štítky krávy, zemědělství, dojení, vědci, kráva, Brno, Mendelova univerzita v Brně, mléko, Zemědělský podnik Město Albrechtice a.s., Vesničko má středisková, Středočeský kraj, Neveklov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vědci z Brna naučili krávy, aby samy chodily na dojení  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.