Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Genetička z Brna míří mezi vědeckou smetánku. Dostala pozvánku do prestižní asociace

Mezi nově zvolenými členy prestižní Evropské asociace molekulární biologie (EMBO) je brněnská genetička a molekulární hematoložka Šárka Pospíšilová. Vede výzkumnou skupinu lékařské genomiky v institutu CEITEC a je zároveň prorektorkou Masarykovy univerzity. Asociace zveřejnila jména nových členů, o úspěchu Pospíšilové informovala její domovská univerzita.

Podle rektora Martina Bareše je EMBO organizací, která sdružuje nejlepší světové vědce, včetně držitelů Nobelovy ceny. „Být členem EMBO je prestižní záležitost, neboť do této vybrané společnosti se nelze žádným způsobem přihlásit. Člověk musí obdržet nominaci, o které je následně hlasováno," popsal Bareš.

Pospíšilová je autorkou a spoluautorkou více než 220 vědeckých publikací, sedmi patentů a několika odborných knih. V letošním roce se aktivně podílí na organizaci oslav 200. výročí narození zakladatele moderní genetiky Gregora Johanna Mendela a mezinárodní Mendelovy genetické konference.

Pospíšilová vnímá členství v EMBO jako ocenění své činnosti. „Zároveň je to také další závazek a nový hnací motor do další práce. A také příležitost poděkovat všem mým kolegům z Centra molekulární medicíny CEITEC a také z Lékařské fakulty Masarykovy univerzity a Fakultní nemocnice Brno. Věda je v dnešní době týmovou prací, bez níž by nebylo možné dosahovat špičkových vědeckých výsledků, které jsou navíc přímo aplikovatelné v medicíně,“ řekla Pospíšilová.

Hodnocení článku je 68 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto CEITEC

Štítky Brno, MUNI, CEITEC, Věda, European Molecular Biology Organization, Masarykova univerzita, Martin Bareš, Gregor Mendel, Nobelova cena, Lékařská fakulta Masarykovy univerzity, Fakultní nemocnice Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Genetička z Brna míří mezi vědeckou smetánku. Dostala pozvánku do prestižní asociace  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.