Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Studenti v Brně mají nemocnici bez pacientů. Porody i operace se učí na simulátorech

Čtyři semestry výuky zažilo Simulační centrum Lékařské fakulty Masarykovy univerzity (SIMU), které vyrostlo v areálu brněnského kampusu. Studenti se v nejmodernějším zařízení svého druhu v Evropě připravují na praxi díky operačním sálům, tisícům simulátorů i heliportu.

Postupy na urgentním příjmu, laparoskopie nebo věrohodný porod simulovaný na figuríně. Přes pět tisíc studentů brněnské medicíny si už díky SIMU vyzkoušelo fungování v nemocnici a práci v kolektivu. Na dvou podzemních a pěti nadzemních patrech v České republice jedinečného zařízení se nachází oddělení zubního lékařství, jednotky intenzivní péče i porodní sál. 

Centrum vyrostlo v areálu kampusu za čtyři roky od poklepání základního kamene. Po dvou letech provozu místa se ukázalo, že již stačilo dosáhnout dvojnásobku původního plánu. „Původně jsme počítali, že simulace bude v této době součástí prvního a druhého ročníku všeobecného lékařství, ale teď už je s výjimkou šestého ročníku ve všech, v zubním lékařství dokonce úplně ve všech ročnících,“ popsal děkan LF MUNI Martin Repko.


Studenti mají k dispozici také vlastní sanitní vozy s figurínami pacientů

Miliardové centrum dokáže nasimulovat prakticky cokoli z oblasti medicíny, cílí také na nácvik komunikace, pro který vyučující využívají i herce. V prostorách SIMU se pohybuje přes dvě stě lektorů a studenti trénují své dovednosti na více než tisícovce simulátorů. Jednotlivé zákroky mohou vyučující nahrávat a později s mediky konzultovat jejich průběh.

Projekt má za úkol vychovat lékaře, kteří budou po ukončení studia připraveni na všechny situace. Na fungování moderního zařízení se dnes přijel podívat český premiér a bývalý rektor Masarykovy univerzity Petr Fiala (ODS). „Že mají studenti možnost ovládnout jednotlivé techniky ještě před tím, než se dostanou k pacientům, doceníme až časem. Je to něco, co si zaslouží ocenění a přispěje k ještě vyšší úrovni vzdělávání českých lékařů,“ řekl Fiala.

Vznik centra byl podle rektora Masarykovy univerzity Martina Bareše logickým krokem, a to především vzhledem k rozvíjejícímu se areálu univerzitního kampusu, který na jednom místě sdružuje studenty lékařství, přírodních věd i sportu. „Simulační komplex prokázal především týmovost studentů fakulty. Mají možnost pracovat v týmu a při nácviku interagovat s kolegy, což nebývá běžnou součástí studia lékařství,“ uvedl k SIMU Bareš.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky nemocnice, simulační centrum, lékařská fakulta, Masarykova univerzita, simulátor, pacient, Brno, Lékařská fakulta Masarykovy univerzity, SIMA Peru, Evropa, SIM karta, Petr Fiala, Martin Bareš

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Studenti v Brně mají nemocnici bez pacientů. Porody i operace se učí na simulátorech  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.