Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Podívejte se na nejnovější a nejlepší filmy pro digitální planetária 

PR článek

Hvězdárna a planetárium Brno i tento rok – o víkendu 11. a 12. června – organizuje přehlídku DigiFest 2022, tedy přehlídku nejlepších filmů, které za poslední rok vznikly pro digitální planetária. Mnohé z těchto filmů budete moci v Brně vidět poprvé a možná také naposled! 

DigiFest 2022 navazuje na odborný Fulldome Festival Brno 2022 – tedy mezinárodní festival, kde se potkávají planetárníci ze všech koutů světa, aby spolu zhlédli ty nejnovější kousky na trhu. Pod jednou projekční plochou se potkají výrobci planetárií, producenti dokumentárních filmů a taky samotní zaměstnanci, kteří pak tyto filmy odvážejí do svých organizací.

Navzdory turbulentní době se na letošní akci přihlásilo přes 50 filmů, ze kterých bylo vybráno 36 kousků ze 14 krajin. Promítnou všechny tyto filmy za sebou by zabralo 16 hodin! Jde přitom o produkci za poslední rok a brněnské planetárium je místem, kde se odehraje hned několika mezinárodních premiér. 

Fulldome Festival Brno 2022 v číslech

  • Odborná část festivalu 8. až 10. června 2022.
  • 146 návštěvníků z 19 zemí: Česká republika, Estensko, Finsko, Francie, Itálie, Japonsko, Kanada, Maďarsko, Německo, Polsko, Rakousko, Rumunsko, Řecko, Slovensko, Spojené státy americké, Švédsko, Taiwan, Ukrajina, Velká Británie.
  • Z 50 přihlášených filmů vybráno 36 ze 14 zemí světa.
  • Filmová data festivalu zabírají na discích digitária 11 TB.
  • Celková délka všech promítnutých filmů 16 hodin.
  • Uděleny budou 4 ceny v podobě křišťálových „věšteckých“ koulí s laserovými nápisy.
  • Přehlídka pro veřejnost proběhne 11. a 12. června.

Z těchto filmů pracovníci Hvězdárny a planetária Brno s předstihem vybrali ty nejzajímavější, které naprosto výjimečně promítnou v původním znění v angličtině o víkendu 11. a 12. června na přehlídce DigiFest 2022. Například švédský VAST 3D – A Cosmic Journey Through Space and Time, se kterým se vydáte ven ze Sluneční soustavy až k Velkému třesku. Dětské představení Dinosaurus: A Story of Survival nebo Living Worlds z Californa Academy of Science v San Franciscu. V něm se připojíte k vypravěči Daveedu Diggsovi na cestě vesmírem a časem, abyste zjistili, jak vznikal život na Zemi, kde jinde by se dal najít ve vesmíru a jaké nové technologie můžeme použít k jeho odhalení. 

Program digifestu 2022

Sobota 11. června 2022
14:00 GranPa & Zoe – Mission: Light 3D (28 min)
15:00 321 Liftoff! (36 min)
16:00 Atlas of a Changing Earth (24 min)
17:00 Living Worlds (26 min)
18:00 Best 2D Movie Award, Best 3D Movie  Award

Neděle 12. června 2022
14:00 VAST 3D – A Cosmic Journey Through Space and Time (35 min)
15:00 Dinosaurs: A story of survival (28 min)
16:00 Legend of the Enchanted Reef (43 min)
17:00 Oasis in Space (24 min)
18:00 Audience Award, Brno Observatory and Planetarium Director’s Award

V sobotu večer budou promítnuty nejlepší 2D a 3D filmy vybrané mezinárodní porotou v průběhu Fulldome Festivalu Brno 2022. Tu letos tvoří Ben Squires z anglické produkční společnosti NSC Creative, Glenn Smith z firmy Sky-Skan vyrábějící digitální planetária a Ovidiu Ignat, ředitel planetária v Baia Mare v Rumunsku. V neděli to pak budou dva snímky, z nichž jeden vyberou návštěvníci Fulldome Festivalu Brno 2022, tedy pracovníci planetárií z celého světa, a také ředitel Hvězdárny a planetária Brno. 

Vstupenky na jednotlivé projekce získáte na www.hvezdarna.cz

Ohodnoť článek

Štítky Hvězdárna, planetárium, Filmy, Věda, film, digitální planetárium, Brno, festival, Hvězdárna a planetárium Brno, Rumunsko, Glenn Smith, USA, Japonsko, Itálie, Finsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Podívejte se na nejnovější a nejlepší filmy pro digitální planetária   |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.