Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Děti z Ukrajiny čekají na zápis do škol v Brně. Místa přitom často nejsou ani pro české prvňáky

Duben je spojený se zápisy předškoláků do prvních tříd. Letos ale bude přihlašování ke školní docházce pokračovat i v létě, kdy čeká přijímací řízení děti z Ukrajiny. Co budou muset předvést u zápisu, kolik je pro ně volných míst i jak bude od září fungovat smíšená výuka, je ale zatím nejasné.

Brněnské základní školy hlásí na příští rok přes čtyři a půl tisíce volných míst v prvních třídách. Pravděpodobně to ale nebude stačit, protože počet žádostí o zápis i počet dětí ze spádových oblastí toto číslo převyšuje. Povinnost zapojit se do školského vzdělávacího sytému mají navíc také děti z Ukrajiny, které ale půjdou oproti českým školákům k zápisu později.

Ředitelé několika základních škol v Brně se shodují, že nemají dostatečné kapacity pro české uchazeče, natož pro zájemce o studium z Ukrajiny. „Máme dostatečnou kapacitu na umístění spádových dětí a dětí se sourozenci ve škole. Ale jsme velmi vyhledávanou školou s velkým převisem žádostí do prvních tříd. Všechny uchazeče určitě přijmout nemůžeme,“ sdělil ředitel základní školy v Sirotkově ulici Dan Jedlička.

Také na Základní školu Svážná 9 se hlásí více nových prvňáků, než zvládne škola pojmout. Tamní ředitel Petr Punčochář tvrdí, že po zápisu ví, že nepřijmou asi třicet procent uchazečů. Naopak základní školy Kotlářská a Arménská mají míst dostatek. Kapacity pro ukrajinské děti jsou ale přesto nejisté a vše se vyjasní až po klasických zápisech do prvních tříd, které se konají v průběhu dubna.

Jejich součástí je krátký pohovor budoucího žáka s učitelem, který prověřuje školní zralost. Děti předvádí svou výslovnost, znalost barev, prvních čísel nebo vybrané básničky. Rodiče se mezitím věnují legislativní části zápisu a papírování. Pokud je to nutné, doporučí učitel, jak dítě připravit na začátek školní docházky, případně logopedickou péči nebo zvážení odkladu.

Nejasný zvláštní zápis

Pro ukrajinské předškoláky se následně vyhlásí takzvaný zvláštní zápis, který je určený výhradně pro cizince a potrvá od začátku června do poloviny července. Zatímco termín přijímacího řízení je daný, obsah je stále neznámý. „Co bude součástí zápisu netušíme,“ potvrdil Punčochář. Podle metodických materiálů ministerstva školství platí povinnost vyhlášení zvláštního zápisu i pro školy, které mají kapacitu naplněnou. Počet žádostí je totiž signálem pro zřizovatele, že je potřeba situaci s nedostatkem míst řešit. Pokud zřizovatel problém nemůže vyřešit sám, předá jej krajskému úřadu a ten případně ministerstvu školství.

„Lokálně můžou být kapacity škol naplněné, nevíme, kolik ukrajinských žáků se k zápisům v konkrétních lokalitách dostaví, protože jejich migrace je zatím poměrně vysoká,“ sdělil za odbor tiskových věcí Krajského úřadu Jihomoravského kraje Petr Holeček s tím, že konkrétně se může vzdělávání dětí z Ukrajiny řešit až bude jasné, kolik se jich ke školní docházce přihlásilo. 

S kapacitní situací ve třídách se redakce obrátila i na brněnského náměstka Petra Hladíka (KDU-ČSL), do jehož agendy spadá oblast školství. Před redakční uzávěrkou se ale k problému nevyjádřil.

Ukrajinští žáci obsadí volná místa

Speciální volná místa se ale ve třídách předem nechávat nebudou, a tak si děti později musí vybrat pouze ze škol s volnou kapacitou. To se týká například základní školy v Arménské ulici, kde nové ukrajinské žáky přijímat chtějí. 

„Pokud budeme mít volná místa v českých třídách, zařadíme je tam. Ale uvažujeme i o zřízení samostatné třídy pro ukrajinské děti, případně i malotřídky,“ vysvětlila tamní zástupkyně ředitele pro první stupeň Alena Procházková. Volná místa očekává například i městská část Brno-sever, kde je už nyní jedna celá budova vyčleněná na výuku ukrajinských žáků.

Co se budou učit Ukrajinci

Co bude od září součástí školních hodin je stejně jako obsah zápisu zatím nejasné. Učitelé mají možnost upravit výuku tak, aby všichni její účastníci zvládali tempo i množství učiva. „Možnost úpravy obsahu vzdělávání na nezbytně nutnou dobu slouží k adaptaci dítěte na vzdělávání podle českého školského zákona. Jedná se především o osvojení si základů českého jazyka, aby se cizinci mohli zapojit do výuky,“ řekl Holeček. Kromě času k adaptaci má cizinec nárok i na speciální jazykovou přípravu poskytovanou základní školou.

Hodnocení článku je 32 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky Brno, školy, zápis, ukrajinské děti, kapacity, Ukrajina, základní škola, školní docházka, Petr Holeček, Petr Punčochář, Alena Procházková, Petr Hladík, Dan Jedlička, KDU-ČSL

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Děti z Ukrajiny čekají na zápis do škol v Brně. Místa přitom často nejsou ani pro české prvňáky  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.