Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Kraj spustil web pro Ukrajince, kteří na jižní Moravě hledají střední školu

Jihomoravský kraj se rozhodl nabídnout pomocnou ruku ukrajinským středoškolákům, kteří hledají informace o možnostech vzdělávání. Nové webové stránky obsahují seznam dostupných středních škol, podrobnosti o studiu i nabídku služeb kariérního poradenství.

Kraj ve spolupráci s Jihomoravským centrem pro mezinárodní mobilitu (JCMM) připravil pro ukrajinské žáky komplexní nabídku služeb, které jim pomůžou zorientovat se v novém vzdělávacím prostředí. Veškeré důležité informace v ukrajinštině najdou ode dneška na novém webu.

„Cílem těchto aktivit je umožnit ukrajinským žákům nastartovat svoji novou budoucnost v naší zemi a zvýšit tak jejich šance na dobrou kariéru v podmínkách, do kterých je dostala ruská agrese,“ vysvětlil náměstek hejtmana pro oblast školství Jiří Nantl (ODS) a dodal, že věří, že ucelené a srozumitelné informace na jednom sdíleném místě usnadní žákům z Ukrajiny jejich začátky v novém prostředí.

Na webu najdou zájemci o studium přehled středních škol na jižní Moravě včetně kontaktních osob, schéma českého vzdělávacího systému i podrobnosti o studiu. Dále se dozví, jak podat přihlášku nebo jak funguje přijímací řízení na střední školy. Součástí webu je i nabídka služeb kariérních poradců a různých webinářů o možnostech studia na českých středních školách.

Při přijímacím řízení má cizinec možnost zažádat si o prominutí státní zkoušky z českého jazyka a vykonat pouze zkoušku z matematiky, u které si zvolí, jestli ji chce psát v češtině, angličtině nebo ukrajinštině. Místo zkoušky z českého jazyka absolvuje žák pohovor o svých schopnostech studovat zvolený obor. Dále může cizinec u přijímacího řízení poskytnout čestné prohlášení místo potřebných dokumentů, pokud je nemá.

„Je pro nás zásadní, aby příchozí z Ukrajiny našli v našem kraji domov. Vedle práce a bydlení je proto nutné pomoct ukrajinským dětem v oblasti vzdělávání a jazykového vybavení,“ uvedl radní pro vědu, výzkum, inovace a IT Jiří Hlavenka (Piráti).

Kromě informačního webu poskytuje JCMM středoškolákům také jazykové kurzy s odbornými českými lektory. „Naše organizace mimo jiné dlouhodobě provozuje česká centra v zahraničí. Máme rozsáhlé zkušenosti v oblasti služeb kariérového rozvoje a dlouhodobě spolupracujeme se školami v regionu. Proto nám přišlo přirozené ve spolupráci s našimi partnery rozšířit spektrum služeb o tuto aktuálně potřebnou pomoc,“ sdělil ředitel JCMM Miloš Šifalda.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky Jihomoravský kraj, pomoc, Ukrajinci, středoškoláci, střední škola, studium, Ukrajina, Jiří Nantl, ODS, Miloš Šifalda, Jiří Hlavenka, Česká pirátská strana

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj spustil web pro Ukrajince, kteří na jižní Moravě hledají střední školu  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.