Počasí dnes21 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 19. září 2024  |  Svátek má Zita
Bez reklam

Poptávka je po oborech puškař i grafik. Deváťákům začaly přijímací zkoušky

Obor mechanik motorových vozidel, puškař nebo asistent zubního technika. Na jižní Moravě dnes začaly přijímací zkoušky na střední školy. Uchazečů letos přibylo a zájem stoupá zejména o studium oborů zakončených maturitní zkouškou.

Nárůst zájemců o středoškolské studium registrují zejména školy, které nabízejí vzdělání s maturitou. Na programy zakončené "zkouškou dospělosti" přišlo o necelých devět set přihlášek více než v loňském roce, z toho nejvíce na Blanensku a nejméně na Vyškovsku.

Druhý nejvyšší nárůst zaznamenávají obory s výučním listem, a to o více než šest set přihlášek. Z gymnaziálních studií vede u uchazečů osmileté studium, naopak o čtyřleté studium zájem meziročně klesl. Po loňském poklesu, který mohl být ovlivněný koronavirovou epidemií, projevují žáci v kraji opět zájem o gastronomické obory a uplatnění ve službách.

Největší poptávka v porovnání s nabídkou míst je v případě vzdělávání s maturitní zkouškou po programu asistent zubního technika, grafický design a užitá malba. Co se týče výučního listu, touží žáci nejčastěji po oboru puškař, který nabízí například Střední škola technická a ekonomická Brno, dále mechanik motorových vozidel a aranžér.

Každý deváťák měl možnost podat přihlášku na dvě školy. „V kraji bylo podáno na střední školy 29 376 přihlášek. Ze srovnání přihlášek z roku 2021 a roku letošního vyplývá, že na střední školy přišlo letos o 2 287 přihlášek více," uvedla mluvčí Jihomoravského kraje Alena Knotková s tím, že nárůst kopíruje demografická data.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Střední průmyslová škola Brno

Štítky vzdělávání, střední školy, přijímací zkoušky, studium, střední škola, maturita, Jihomoravský kraj, okres Blansko, okres Vyškov, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Poptávka je po oborech puškař i grafik. Deváťákům začaly přijímací zkoušky  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.