Počasí dnes24 °C, zítra22 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Děti uprchlíků se v Brně učí česky v ukrajinských třídách

Do brněnských škol se přihlásilo několik stovek dětí z Ukrajiny, které do Česka uprchly před válkou. V moravské metropoli proto vznikly samostatné ukrajinské třídy. Jejich cílem je rychlá výuka češtiny a následný hladší přechod žáků do běžných základních škol.

Výuka v ukrajinštině, setkání s kamarády a alespoň částečná náhrada domova. Ukrajinské děti začaly v Brně přechodně navštěvovat speciální třídy. Ředitelé škol mohou navíc nově přijímat také učitele z východoevropské země. Zákon označovaný jako Lex Ukrajina dává vedením zařízení i větší flexibilitu ve využívání prostor, které doposud sloužily jako družiny nebo odborné učebny.

Do brněnských ukrajinských tříd, které vyzdobili studenti Masarykovy univerzity, se mohou registrovat děti, které nenašly volné kapacity ve školách v blízkosti svého bydliště. Například v městské části Brno-sever byla pro ukrajinské žáky vyčleněna celá jedna budova se šesti třídami. Zvláštní prostory získali také předškoláci z řad uprchlíků.

Nově vzniklé třídy budou podle vedení města Brna fungovat jen nezbytně dlouhou dobu. „Na ulici Cacovická jsme pro tyto účely využili momentálně nevyužívanou školskou budovu, další třídy budou v ZŠ Čejkovická a v ZŠ Merhautova. Jakmile budou děti schopny komunikovat v českém jazyce, budeme je postupně začleňovat do klasických tříd,“ řekl náměstek primátorky Petr Hladík (KDU-ČSL).

Ukrajinská škola v ulici Cacovická sídlí v budově spadající pod Základní školu J. A. Komenského na náměstí Republiky. Vybavení místností je podle vedení školy sice starší, ale k výuce poslouží. Děti se budou vzdělávat pod vedením pedagožky z Ukrajiny hovořící i česky. Předjednány máme dva další ukrajinské učitele. Do výuky ukrajinských dětí se zapojí také naši pedagogové českého jazyka pro cizince, kteří budou děti v ukrajinské třídě vyučovat češtinu,” řekla ředitelka školy Simona Pokorná.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Archiv Petr Hladík

Štítky Ukrajina, válka, pomoc, uprchlíci, škola, Brno, Česko, Masarykova univerzita, Jan Amos Komenský, Petr Hladík, KDU-ČSL, Brno-sever

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Děti uprchlíků se v Brně učí česky v ukrajinských třídách  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.