Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Školáci v Brně se učí jako v Německu. Testují speciální výukovou metodu

Školáci z Brna se seznamují s novou výukovou metodou, kterou si zdejší učitelé vypůjčili od kolegů z Německa. Speciální výukový postup z Berlína má za cíl, aby školáci společně kriticky uvažovali nad látkou, přicházeli s novými nápady a naučili se lépe komunikovat a spolupracovat.

Základním pilířem novinky pocházející od expertů z Německa je takzvané explorium, což si lze představit jako dílnu učení. Jedná se o tematicky a prostorově upravenou školní třídu, kde děti například sedí v kruhu a společně si lámou hlavu nad nejrůznějšími problémy. Řešení hledají například prostřednictvím pokusů či inovativních experimentů. Se speciální výukovou metodou už pracují například učitelé z brněnského gymnázia ve Vídeňské ulici. 

Podle tamějšího ředitele Davida Anderleho je pro školáky nejlepší začít se vzdělávacím postupem už v mateřské škole nebo na prvním stupni základky. „Pokud si děti tento způsob uvažování a práce osvojí, měly by mít možnost v podobném stylu pokračovat i na střední škole,“ sdělil ředitel gymnázia k nové výukové metodě, která má dlouhou tradici v neměckých školách. I proto berlínští odborníci dorazili do Brna, aby si vyměnili poznatky se zdejšími kantory. 

Existují dvě možnosti učení. Klasická cesta spočívá v tom, že těžiště problému vysvětlí učitel, napíše na tabuli vzorečky a doufá, že to studenti pochopili. V exploriu o problému děti přemýšlí a diskutují. Učitel proces pouze doprovází, nikoli jako expert, ale jako průvodce,“ popsal metodu Harmut Wedekind, který se jí v Berlíně věnuje už dvacet let.

Podle protagonisty učících dílen v České republice Karla Vaňka lze metodu jednoduše začlenit do výuky. Jedná se totiž pouze o doplnění běžných hodin, které spočívá v tom, že jdou žáci čas od času do speciální třídy a učí se jinou formu. „Metoda explorií není zajímavá jen pro studenty, ale i pro nové a budoucí učitele,“ uvedl Jiří Nantl (ODS), náměstek hejtmana Jihomoravského kraje, který je zřizovatelem středních škol. 

Hodnocení článku je 78 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky Brno, explorie, výuková metoda, škola, Německo, Berlín, David Anderle, Karel Vaněk, Jiří Nantl, ODS, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Školáci v Brně se učí jako v Německu. Testují speciální výukovou metodu  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.