Počasí dnes24 °C, zítra24 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

Do brněnských základek nastoupilo přes 250 ukrajinských dětí

Kolem 250 dětí uprchlíků z Ukrajiny si dnes odbylo první vyučovací hodiny v základních školách v Brně. Novinku oznámil brněnský náměstek primátorky Petr Hladík (KDU-ČSL).  Podle něj je ale v Brně zaregistrovaných přes 1500 takových dětí školou povinných, rodiče však mohou využít 90 dnů, kdy je nemusí do školy poslat. Město připravuje v Cacovické ulici i jednu základní školu vyčleněnou pro děti Ukrajinců, kteří prchli ze země kvůli vojenské invazi Ruska.

Děti z Ukrajiny přijímá 27 škol, Brno jich má kolem sedmdesátky. Nejvíce dětí přišlo do ZŠ Staňkova, a to 66. Zhruba třicítka ukrajinských dětí dorazila do ZŠ J. A. Komenského na náměstí Republiky. „Obě školy se specializují na integraci cizojazyčných dětí,“ uvedl Hladík.

Podle něj už před jarními prázdninami, které byly minulý týden, chodilo do škol zhruba 100 ukrajinských dětí. „Dnes fyzicky nastoupilo dalších 142 dětí, takže se dá říct, že do škol nastoupilo kolem 250 dětí. Zároveň se dnes zaregistrovalo 201 dětí. Na území města je tedy nyní zaregistrováno 1588 dětí školou povinných mezi šestým a patnáctým rokem. Ukrajinští rodiče ale nemají povinnost je tam 90 dnů dávat,“ uvedl Hladík. Dodal, že některé děti mají na dálku on-line výuku z ukrajinských škol.

Podle Hladíka město plánuje pro ukrajinské děti školu, která by sloužila jen jim. Je v Cacovické ulici. Má místo pro zhruba 180 dětí. Budova je nyní prázdná, město ji plánovalo od září pronajmout. Město ji původně chtělo otevřít tento týden, počká si ale na úpravu legislativy, a proto ji otevře nejdříve až další týden.

Hladík uvedl, že zatímco kapacitu pro děti ve školách lze řešit, ve školkách pro menší děti není moc místo. „Máme 138 školek a v nich 12,5 tisíc míst a všechna jsou plná. Pro děti ve věku od tří do šesti let proto půjdeme cestou dětských skupin. Jsme v kontaktu se soukromníky zřizujícími 50 dětských skupin a mnoho z nich je schopno počty navýšit. My máme jako město čtyři skupiny a také jsme schopni navýšit," řekl Hladík.

Rusko napadlo Ukrajinu koncem února. Boje si vyžádaly mnoho životů. Od té doby uprchlo z Ukrajiny už více než 2,5 milionu lidí. Podle odhadů je jich zhruba 200 tisíc v České republice.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Facebook/Petr Hladík

Štítky Brno, Školy, Ukrajina, Válka, Uprchlíci, Vzdělání, Petr Hladík, Rusko, KDU-ČSL, Jan Amos Komenský, jarní prázdniny, Náměstí republiky, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do brněnských základek nastoupilo přes 250 ukrajinských dětí  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.