Počasí dnes22 °C, zítra19 °C
Středa 1. května 2024  |  Svátek má Svátek práce
Bez reklam

Konec testování brněnským školám uleví, říkají ředitelé

Základním školám v Brně ukončením plošného testování na koronavirus ubude především administrativní zátěž, říkají ředitelé. Ředitel ZŠ Vedlejší Jan Harmata uvedl, že v některých dnech nedělal nic jiného, než hledal, s kým byli nakažení žáci a učitelé v kontaktu. Ukončení testování ale považuje vzhledem k vrcholící epidemii za předčasné.

„Za mne je krok zrušení plošného testování předčasný, vhledem k tomu, že epidemie teď v Brně vrcholí. Hodně nám pomohlo, když se testovalo v pondělí a ve čtvrtek, nejen v pondělí," uvedl Harmata. Škola má asi sedm set žáků a kolem osmdesáti pedagogů. Podle ředitele od loňského listopadu nařídil dvacet karantén tříd. Nyní je v karanténě jedna. „Ukončením plošného testování se ale zase budu moci více věnovat pedagogickým záležitostem. Byly dny, kdy jsem nedělal nic jiného, než že jsem trasoval, administrativní zátěž byla značná," uvedl ředitel.

Snížení administrativní zátěže zmínil i ředitel ZŠ Blažkova Petr Kapounek. Škola má šestadvacet tříd, v karanténě jsou nyní dvě z nich a také nízké procento kantorů. „Samozřejmě se budeme řídit nařízením vlády a ministerstva školství," uvedl Kapounek.

Také ředitel ZŠ Horní Martin Petržela uvedl, že plošné testování je značnou administrativní zátěží, která po zrušení tohoto opatření odpadne. „Řešíme nyní personální záležitosti, do toho ještě administrativu spojenou s testováním. Někdy je to velmi náročné," uvedl Petržela. Ve škole je asi 420 žáků, tedy devatenáct tříd, kolem pěti tříd je v posledních týdnech v karanténě, tedy kolem sta žáků. V karanténě či v izolaci je nyní zhruba i třetina pedagogů. „Momentálně jsme rádi, že fungujeme, že to dáváme nějak dohromady," podotkl ředitel.

Plošné povinné testování v Česku skončí k 18. únoru, pro školy to znamená poslední hromadné testování v pondělí 14. února. Žáci základních škol a denní formy vzdělávání na konzervatořích a středních školách se od 17. ledna testují jedenkrát týdně. První dva týdny v lednu se děti testovaly dvakrát týdně. Kratší dobu se povinnost týká i studentů vyšších odborných škol.

V Jihomoravském kraji přibylo za středu 5252 potvrzených případů koronaviru. Je to jeden z nejvyšších denních přírůstků za celou dvouletou dobu pandemie. Dvakrát byl denní nárůst přes šest tisíc, dvakrát přes pět tisíc. Takzvaná týdenní incidence, tedy počet případů nákazy za týden na sto tisíc obyvatel, klesla z 2495 na 2375 nakažených na sto tisíc obyvatel.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Olomoucký kraj

Štítky ČR, školy, koronavirus, testování, Brno, Jan Harmata, karanténa, Petr Kapounek, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy České republiky, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Konec testování brněnským školám uleví, říkají ředitelé  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.