Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Jihomoravští archeologové jásají. Na trase dálnice D55 našli žárové hroby i nálezy z doby kamenné

Dva týdny už intenzivně zkoumají jihomoravští archeologové oblast na trase dálnice D55 Moravský Písek – Bzenec na Hodonínsku. Nyní se pochlubili prvními objevy, které sahají až do doby kamenné. Mezi nálezy patří třeba pozůstatky tehdejšího osídlení nebo žárové hroby.

Rozsáhlý archeologický průzkum na trase dálnice D55 Moravský Písek – Bzenec začal před dvěma týdny. Zároveň se v lokalitě pracuje na úpravě terénu. Kácí se dřeviny nebo se uskutečňuje pyrotechnický průzkum, aby v budoucnu mohla pokračovat výstavba dopravní stavby.

„Archeologický výzkum byl zahájen začátkem ledna se skrývkou ornice. Zkoumaný úsek máme rozdělený do pěti lokalit. V tuto chvílí máme skryté dvě rozsáhlejší plochy u Moravského Písku a Bzence. Zatím evidujeme osídlení od doby kamenné do středověku. Nejstarší nálezy předběžně datujeme do pozdní doby kamenné, tedy 5 tisíc let staré. Jedná se o sídelní objekty a žárové hroby. V lokalitě u Moravského Písku už jsme zahájili výkopy a zatím máme části keramiky a sídlištních objektů – chat typických pro dobu železnou, keltského osídlení,“ sdělil vedoucí archeologického výzkumu Jan Vízner.

Také v dalších zkoumaných lokalitách na trase dálnice D55 Moravský Písek – Bzenec hlásí výzkumníci objevy. „Materiálově je předběžně datujeme do doby bronzové cca do roku tisíc př. n. l. a další nálezy do období středověku 14. -16. stol. n. l. Průzkum je teprve na začátku, časové určení budeme ještě upřesňovat. Už teď je ale jasné, že tento úsek dálnice bude na archeologické nálezy velmi bohatý a přínosný,“ věří Vízner.

Hlavní trasa dálnice D55 Moravský Písek – Bzenec má délku přes čtyři kilometry. Zhotovitel díla, jímž je Ředitelství silnic a dálnic ČR, plánuje při stavbě například vybudovat čtyři mostní objekty, tři protihlukové stěny v délce přes jeden kilometr a mimoúrovňové křižovatky MÚK Bzenec. Předpokládaná cena stavby přesáhnou miliardu korun. Předpoklad zahájení prací je v letošním roce 2022 a dokončení v roce 2025. Po kompletní dokončení díla má dálnice spojit Olomouc s Břeclaví.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ŘSD

Štítky Výzkum, Archeologie, D55, ŘSD, dálnice, Bzenec, Moravský Písek, okres Hodonín, Ředitelství silnic a dálnic

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihomoravští archeologové jásají. Na trase dálnice D55 našli žárové hroby i nálezy z doby kamenné  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.