Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Vědci z Brna zanechali stopu na vesmírné sondě, která se vydá k Jupiteru

Evropské kosmické agentuře pomáhá know-how českých vědců. Do vesmíru se za rok vydá sonda vybavená speciálním povlakem, který testovali vědci ze skupiny Kryogeniky a supravodivosti Ústavu přístrojové techniky Akademie věd ČR (ÚPT AV ČR) v Brně.

Kosmická sonda Juice zamíří směrem k Jupiteru po odloženém startu roku 2022. Na místo určení doputuje o osm let později a u největší planety naší sluneční soustavy bude sbírat vědecké informace. Odborníky zajímají především tři z necelých osmi desítek dosud objevených Jupiterových měsíců a potenciální oceány pod jejich povrchem.

Aby sonda cestovala vesmírem tak, jak si odborníci představují, a zhruba čtyři roky u planety sbírala data, musí perfektně fungovat její tepelná regulace. „V kosmickém prostoru je tepelná regulace sond velmi závislá na tepelně-optických vlastnostech materiálů, tedy na schopnosti povrchu při dané teplotě emitovat nebo absorbovat tepelné záření,“ vysvětlil Jiří Frolec z ÚPT AV ČR. Míru tepelného vyzařování speciálního povlaku určeného pro sondu Juice, jež zamíří k ledovým měsícům plynné planety, otestovali právě brněnští vědci.

K měřením a experimentům využili badatelé z ÚPT AV ČR speciální kryogenní aparaturu, kterou vyvinuli již pro dřívější účely. Vzhledem k úspěšnosti testování spolupráce s Evropským centrem pro kosmický výzkum a technologie (ESTEC) pokračuje a brněnští odborníci budou mít šanci dostat se k testování dalších sad speciálních materiálů, které budou klíčové pro budoucí mise Evropské kosmické agentury.


Kryogenní aparatura.

Vzájemnou spolupráci na testování speciálního povlaku vesmírné sondy ocenili také evropští odborníci. „Bylo nám potěšením spolupracovat se členy týmu Kryogeniky z ÚPT AV ČR Brno. Jejich jedinečné výsledky přispívají k úspěšnému splnění náročné meziplanetární mise Juice,“ komentovali spolupráci Bruno Bras a Mauricio Portaluppi z ESTEC.

Vědci z AV ČR jsou zodpovědní také za sestavení přístroje, který bude zpracovávat signály získané ze sondy Juice a stanoví parametry potřeb­né pro analýzu šíření elektromagnetických vln v plazmatu uvnitř magnetosféry planety Jupiter a v okolí jeho měsíců. Česká republika zanechává ve vesmírných projektech svoji stopu zejména od roku 2008, kdy se stala členem Evropské kosmické agentury.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto ÚPT AV ČR

Štítky vesmír, technologie, výzkum, sonda, kosmická sonda, Jupiter, Brno, Česko, Evropská kosmická agentura, Akademie věd České republiky, džus, Sluneční soustava, European Space Research and Technology Centre

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vědci z Brna zanechali stopu na vesmírné sondě, která se vydá k Jupiteru  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.