Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost otevřel kurz o nebezpečí na internetu

Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) otevřel volně veřejnosti svůj on-line kurz "Bezpečně v kyber!". Zaměřuje se na kybernetickou bezpečnost a rizikové jevy v kyberprostoru. Primárně je určený pro pracovníky vzdělávání a prevence, nyní jím ale může projít kdokoli. Úřad to uvedl na svém webu.

První verzi kurzu úřad spustil loni na jaře, prošlo jí asi 1800 účastníků z řad pracovníků prevence, pedagogů a dalších skupin. "Jelikož ale věříme, že jeho obsah bude užitečný i pro studenty pedagogických fakult, policisty a kohokoliv dalšího, kdo se s touto problematikou setkává nebo se o ni zajímá, otevíráme kurz pro veřejnost," uvedl úřad na webu.

Úřad veřejnost učí o bezpečnosti

Absolvovat je možné buď základní nebo rozšířenou verzi. Kratší obsahuje základní lekce, jakými jsou například sexting, tedy rozesílání zpráv, videí a fotek se sexuálním obsahem, netolismus, což je nutkavá potřeba stálého připojení k internetu, nebo kybergrooming, tedy snaha dospělých o navázání důvěrného vztahu s dítětem a jeho manipulace k osobnímu setkání. Časově kurz vyjde zhruba na tři hodiny.

Kurz se věnuje i tématům psychických poruch

Rozšířená verze se věnuje i dalším tématům, jako poruchy příjmu potravy či rizika počítačových her. Navíc obsahuje i kapitoly k mediální gramotnosti, které pro kurz připravilo ministerstvo školství. Tato verze zabere uživateli více než šest hodin.

Po složení testu v obou verzích získá uživatel certifikát o absolvování. Obě verze kurzu jsou přístupné veřejnosti na webu, pro získání certifikátu je ale třeba se zaregistrovat.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky ČR, internet, kriminalita, NÚKIB, Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost otevřel kurz o nebezpečí na internetu  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.