Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Masarykova univerzita nabídne stipendia a granty nejlepším vědcům a studentům z Beloruska

Masarykova univerzita reaguje na události v Bělorusku spojené s prezidentskými volbami a nabízí tamnějším studentům speciální stipendia a vědecké granty. Uchazeči si mohou o grant žádat skrze stipendijní program, který univerzita spustí v polovině září. Chce tak pomoci v těžké situaci nadaným studentům a vědcům, kteří by neměli možnost vzdělávat se ve své domovině.

Masarykova univerzita se rozhodla nabídnout pobytové stipendium pro 20 studentů z Běloruska ve výši 10 až 12 tisíc korun měsíčně. Studenti budou mít možnost se ucházet o vědecký grant pro perzekvované akademiky až do výše jednoho milionu korun ročně. Tento krok je reakcí na aktuální těžlou situaci v Běloruské republice. Výběr se bude řídit kvalitou uchazečů a podmínky pro získání grantu budou dostupné na webové adrese školy

„Podporu pro vyhlášení tohoto stipendijního programu jsem obratem získal od děkanů našich fakult, které jsou připraveny uvolnit prostředky ze stipendijních fondů. Věřím, že tímto krokem motivujeme i ostatní univerzity a v duchu Masarykových myšlenek pomůžeme bránit se prací,“ řekl rektor MU Martin Bareš.

Žádat o grant mohou uchazeči od poloviny září

Nabídku vědeckých grantů je univerzita připravena financovat z vlastní interní Grantové agentury MU. „Podpora je určena pro vynikající vědce ze všech oborů v oblasti přírodních a humanitních věd. Grant poskytuje výzkumníkovi dostatečnou finanční podporu pro další rozvoj excelence jeho výzkumu a vytváří tak jedinečnou kariérní příležitost,“ upřesnila prorektorka pro vědu Šárka Pospíšilová. Výzva bude otevřena od poloviny září.

Masarykova univerzita reaguje na události v Bělorusku po volbách

Už začátkem minulého týdne vyjádřilo vedení MU hluboké znepokojení nad děním v Bělorusku, kterým teď zmítají nepokoje v souvislosti s prezidentskými volbami. Vše nasvědčuje tomu, že nedávné volby v Bělorusku nebyly svobodné a spravedlivé a nebyla dodržena základní demokratická pravidla, docházelo k falšování hlasů a demonstranti bojují za lepší budoucnost pro jejich zemi. 

Vedení MU apelovalo na běloruské úřady, žádá, aby upustily od násilí a přestaly trestat protestující občany, kteří vyjadřují nesouhlas s nedemokratickým průběhem voleb. 
 

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto MUNI.cz

Štítky MUNI, Bělorusko, stipendium, studium, vysoká škola, grant, Masarykova univerzita, univerzita, volby, Martin Bareš

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Masarykova univerzita nabídne stipendia a granty nejlepším vědcům a studentům z Beloruska  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.