Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Masarykova univerzita se rozšíří o farmaceutickou fakultu. Převezme ji od brněnské Veterinární univerzity

Masarykova univerzita (MU) se od 1. července rozšíří o desátou fakultu, převezme totiž farmacie od Veterinární a farmaceutické univerzity Brno (VFU). Přesun pocítí studenti i zaměstnanci minimálně, na nové fakultě budou pokračovat bez přerušení. K výuce budou nadále využívat prostory areálu VFU, které si MU na pět let pronajme.

Masarykova univerzita (MU) se od července rozšíří o farmaceutickou fakultu, kterou převezme od Veterinární a farmaceutické univerzity Brno (VFU). Rektoři obou vysokých škol v úterý podepsali potřebné smlouvy, aby mohla výuka farmacie pod MU i nadále probíhat ve stávajících prostorách VFU, které si MU pronajme. Rozšíření o farmaceutickou fakultu v pondělí schválil také Akademický senát MU.

„Na straně obou univerzit byly učiněny všechny kroky k tomu, aby se vzdělávání a věda v oblasti farmacie více propojily s lékařskými a přírodovědnými obory pěstovanými na Masarykově univerzitě. Fakulta nás všechny posune dopředu. Je to velký krok pro celý region a investice do budoucnosti," řekl rektor MU Martin Bareš.

Zaměstnanci a studenti farmacie přejdou na novou fakultu MU

Navržené řešení počítá s plynulým přechodem všech zaměstnanců i stávajících studentů farmacie na novou fakultu MU. Výuka bude nadále probíhat v prostorách areálu VFU na Palackého třídě, které si Masarykova univerzita pronajme na pět let.

Mnoho stávajících studentů hodnotí přesun pozitivně. „Ze začátku jsme měli jisté obavy, co s námi vlastně bude, ale myslím, že se rychle ukázalo, že změny budou spíš malé nebo pozitivní a stávající studenti budou mít řadu výjimek. Rozhodně se nám rozšíří možnosti spolupráce s dalšími fakultami na MUNI a budeme mít větší nabídku zahraničních výjezdů,“ uvedla studentka čtvrtého ročníku farmacie Kateřina Valentová.

Masarykova univerzita plánuje propojení fakulty s areálem bohunického Univerzitního kampusu

„Pro studenty a zaměstnance se teď s trochou nadsázky změní jen cedule na domech, ale postupně se bude měnit celá řada věcí včetně přípravy nových studijních programů, které zareagují na současné trendy, jako je klinická farmakologie nebo farmakoekonomika. Budou se měnit i možnosti výjezdů do zahraniční pro studenty, vzniknou nové mezioborové výzkumné týmy a spousta dalších věcí,“ dodal Bareš.

Do budoucna počítá vedení Masarykovy univerzity také s tím, že by se Farmaceutická fakulta MU stala součástí areálu Univerzitního kampusu Bohunice. Připojila by se tak k Přírodovědecké a Lékařské fakultě MU, výzkumnému institutu CEITEC a Fakultní nemocnici Brno. Univerzity se při úterním podepsaných smlouvách také dohodly, že MU odkoupí od VFU přístrojové vybavení, které je nezbytné pro vědeckou a výzkumnou činnost.

Farmaceutická fakulta si od přesunu slibuje vyšší mezinárodní kredit

O převedení farmacie začali rektoři obou univerzit jednat už v září loňského roku. Je to vůbec poprvé, kdy k podobnému přesunu fakulty z jedné univerzity na druhou v novodobé historii českého školství dojde. Farmaceutická fakulta přitom v minulosti už součástí Masarykovy univerzity byla, a to mezi lety 1952 až 1960. Od přesunu zpět pod MU si fakulta slibuje vyšší mezinárodní kredit.

„Velmi si vážím přístupu rektorů obou vysokých škol, kteří vnímají potřeby úzké součinnosti farmacie, medicíny a dalších vědních oborů na Masarykově univerzitě, a to jak v oblasti vzdělávání, tak ve vědě. Vychází tak vstříc společenskému zájmu uskutečňovat v rámci České republiky farmaceutické vzdělávání v co možná nejvyšší kvalitě,“ řekla děkanka Farmaceutické fakulty VFU Radka Opatřilová.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto MUNI, Jan Prokopius / CC-BY | Zdroj s použitím TZ

Štítky Masarykova univerzita, univerzita, Brno, Martin Bareš, Akademický senát Masarykovy univerzity, Kateřina Bobková-Valentová, Univerzitní kampus Brno-Bohunice, CEITEC, Farmaceutická fakulta Veterinární a farmaceutické univerzity Brno, Farmaceutická fakulta M

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Milan Miloš

Tady: https://www.idnes.cz/brno/zpravy/presun-farmaceuticka-fakulta-masarykova-univerzita-hadky.A200504_545893_brno-zpravy_krut

Pátek, 8. května 2020, 02:02Odpovědět

Milan Miloš

Ono je to ale ve skutečnosti jinak, což paradoxně drbna neví...

Pátek, 8. května 2020, 02:01Odpovědět

Masarykova univerzita se rozšíří o farmaceutickou fakultu. Převezme ji od brněnské Veterinární univerzity  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.