Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Nový pracovní sešit doplní projekt policie Zebra se za Tebe nerozhlédne

Nový pracovní sešit Zebra se za Tebe nerozhlédne si poprvé vyzkoušeli žáci první stupně základní školy na Břeclavsku. Úkoly by měly dětem objasnit rizika při přecházení vozovky a zároveň je informovat i o osobním bezpečí.

V rámci preventivního projektu Zebra se za Tebe nerozhlédne se policisté snaží především mladším školákům objasnit zásady správného přecházení přes cestu. K tomu jim dopomáhá pracovní sešit, který letos dostal novou podobu a doplní tak informační přednášky policistů.

Pracovní sešit jako dodatek k přednáškám policistů

První školáci se s novým pracovním sešitem seznámili na Břeclavsku. Policisté je poučili o rizikách, která jim mohou hrozit při přecházení vozovky. „Kromě toho si děti vyslechly příběh o chlapci, který zásady správného přecházení podcenil. Věříme, že školáci budou při cestě do školy i zpět opatrní a nedostanou se do žádné nepříjemné situace,“ uvedla mluvčí policie Kamila Haraštová.

Úkoly ověří i znalosti českého jazyka a matematiky

Děti se budou každý týden věnovat jednomu tématu v pracovním sešitu, které se vztahuje k aktuálnímu ročnímu období a s ním spojenými riziky nejen v dopravě. „Sešit Zebra se za Tebe nerozhlédne obsahuje různé úkoly, které podporují kreativitu a ověřují znalosti z českého jazyka a matematiky i všeobecné vědomosti. Čtenáři se tak hravou formou dozví, jak se pohybovat v provozu bezpečně v roli chodce, cyklisty, cestujícího v MHD či spolujezdce,“ sdělila mluvčí z oddělení prevence policie Veronika Hodačová. Tváří projektu je Zebra, která školáky pracovním sešitem provází. Letos dostala i nový vzhled.

K bezpečnému přecházení vozovky sešit nestačí

Ne všichni rodiče jsou ale sešitem nadšeni. „Svému synovi zvládnu vysvětlit sám, že se na přechodu musí rozhlédnout. Co už mu však nevysvětlím je, že je to právě policie, která v Brně ruší jeden přechod za druhým a on tak na mnoha místech ve městě nemůže bezpečně přejít vozovku,“ postěžoval si otec syna na základní škole Stanislav Biler. Podle něj si děti nemohou pořádně zkontrolovat cestu, jelikož nevidí přes auta parkující na chodnících. „Místo manuálu pro školáky bychom potřebovali návod pro policii, aby pochopila, že je to vina aut, jejich řidičů a dopravy obecně, nikoliv pěších, proč téměř každý den v Brně nějaké auto srazí chodce,“ dodal Biler.

Praktické informace se děti učí i na dopravních hřištích

„Všechny děti základní znalosti o chování v provozu nemají, proto jsou plošně podané informace ve školách určitě důležité,“ popsala učitelka z prvního stupně základní školy Kamila Vávrová. Na prvním stupni navštěvují žáci také výuku na dopravním hřišti, kde je vyškolený pedagog poučí o křižovatkách a pravidlech silničního provozu. „Během výuky se děti učí i prakticky v roli chodce nebo na kole. Jako doplněk k těmto aktivitám je pracovní sešit určitě vhodný, nicméně by to nemělo být to jediné, co děti vzdělává,“ doplnila Vávrová.

Materiály jsou zdarma přístupné všem zájemcům

Úkoly jsou svou obtížností určeny především pro třetí a čtvrté třídy základních škol. Sešit je zdarma ke stažení, využít jej tedy může kdokoliv.

Autoři | Foto PČR

Štítky Zebra se za tebe nerozhlédne, škola, policie, projekt, školáci, silnice, poznámkový blok, okres Břeclav, Stanislav Biler, Brno

Nový pracovní sešit doplní projekt policie Zebra se za Tebe nerozhlédne  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.