Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

10 věcí, které musíte vědět o státním rozpočtu a veřejných financích ČR

S blížícím se Silvestrem přichází čas novoročních předsevzetí. Mezi klasickými plány typu „shodím / přiberu“, „přidám / uberu“, „začnu / přestanu“ by nemělo chybět jedno konkrétní předsevzetí: „Začnu se víc zajímat o to, jak politici a jejich úředníci hospodaří s majetkem státu“.

Bez většího zájmu o veřejné finance totiž nebude vytvořen tlak na vyšší efektivitu ve veřejném sektoru. Jinými slovy, bez našeho většího zájmu o veřejné finance se i dál bude plýtvat ostošest. A daňový poplatník? Ten se nedoplatí. Ale zájem o veřejné finance jde ruku v ruce s porozuměním terminologii. Začněme jednoduše – 10 základními fakty, které by měl každý daňový poplatník znát:

1. Státní rozpočet... státní rozpočet je každoročně schvalován ve formě zákona a představuje základní úhrn příjmů a výdajů centrální vlády a přidružených institucí. Příjmy a výdaje jsou uspořádány do 42 kapitol (př. kancelář prezidenta, poslanecká sněmovna, senát, ministerstva, úřady, atd.) – každá kapitola má příjmovou stranu (příjmy) a výdajovou stranu (výdaje).

2. Příjmy státního rozpočtu... příjmy, které generují jednotlivé kapitoly státního rozpočtu; největší podíl příjmů tvoří daňové výnosy a sociální příspěvky (příspěvky na sociální zabezpečení), naopak hospodaření státu nebo prodej státního majetku tvoří zanedbatelný podíl příjmů.

3. Výdaje státního rozpočtu... výdaje, které jsou v rámci jednotlivých rozpočtových kapitol spotřebovány jako provozní výdaje (mzdy, sociální příspěvky, materiál...) nebo další výdaje státních institucí.  

4. Saldo státního rozpočtu (deficit/přebytek)... jedná se o výsledný rozdíl příjmů státního rozpočtu (+) a výdajů státního rozpočtu (-). Pokud je saldo kladné (příjmy > výdaje), hovoříme o přebytku rozpočtu. V České republice je však smutným standardem opačná situace, kdy jsou výdaje vyšší než příjmy; to vede k deficitu státního rozpočtu. 

5. Státní dluh... základ státního sluhu tvoří kumulované deficity státního rozpočtu; každý rok, kdy jsou výdaje vyšší než příjmy, státní dluh vzroste.

6. Veřejné finance... veřejné finance představují širší pohled na hospodaření státních institucí; vyjma centrálních vlády (státní rozpočet) obsahují také rozpočty krajů a obcí, mimorozpočtových fondů a fondů sociálního zabezpečení (např. zdravotní pojišťovny). 

7. Veřejný dluh... závazky vzniklé za všemi institucemi veřejného sektoru zmíněnými v bodě č. 6 (nejenom vládou); zjednodušeně řečeno, státní rozpočet generuje státní dluh a veřejné finance (vláda + kraje + obce + mimorozpočtové fondy + veřejné zdravotní pojišťovny) zase veřejný dluh.

8. Státní dluhopisy... cenné papíry, které slouží k financování záporného rozdílu mezi příjmy a výdaji státu; jde v podstatě o půjčku – emisí a následným prodejem dluhopisů stát dostane peníze, které spotřebuje; majitel dluhopisu zase dostane garanci, že mu stát bude za poskytnuté peníze vyplácet odměnu (úrok).  

9. Úroky z dluhu... úroky z dluhu navyšují veřejný dluh a tím pádem i objem peněz, který budou muset daňoví poplatníci v budoucnu splatit; velikost úroků závisí i na tom, jak „levně“ jsou jednotlivé státy schopny financovat svůj dluh; to se odvíjí hlavně od důvěry investorů ve schopnost státu dostát svým závazkům, např. investoři věří, že Česká republika dokáže své závazky splatit vcelku snadno (požadují od ČR nižší úroky), oproti tomu problémy Řecka způsobily, že investoři požadují u řeckých dluhopisů vysoké úroky (jako odměnu za riziko).  

10. Mandatorní výdaje... výdaje, které jsou dány platnými zákony, a je proto velmi obtížné je změnit (snížit či zrušit) „lusknutím prstu“; jedná se například o starobní důchody, sociální dávky, platy státních zaměstnanců, atd.; vysoký podíl mandatorních výdajů na celkových výdajích může být problém – ať ekonomika roste, nebo je v krizi, mandatorní výdaje musí být vypláceny.

Autor: Aleš Rod
Foto: wikipedia.org, ŠJů

Štítky státní rozpočet, saldo, dluh, dluhopisy, úrok, příjmy, veřejné finance, Česko, vláda, Poslanecká sněmovna ČR, Senát Parlamentu ČR, Řecko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

10 věcí, které musíte vědět o státním rozpočtu a veřejných financích ČR  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.