Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Zoo Brno má opět záchrannou stanici

Po necelých čtyřech letech obnovuje od 2. února 2015 svoji činnost Záchranná stanice pro handicapovaná zvířata při Zoo Brno. V rekonstruovaném areálu v Jinačovicích bude opět zajištěna péče o zraněná zvířata a opuštěná mláďata zvířat z přírody.

„Záchranná stanice pro volně žijící živočichy v Jinačovicích při Zoo Brno“/oficiální název/ svou činností pokrývá území Kuřimska a Rosicka. Hlášení o nálezu zvířat budou přijímat odborní pracovníci na telefonním čísle 702 137 837 sedm dní v týdnu, 24 hodin denně.

Vedoucí záchranné stanice Jana Švaříčková uvedla: „Naším cílem a posláním je postarat se o zvířata v nouzi a navrátit je zpět do přírody. Současně chceme zvýšit zájem veřejnosti o to, jak lidé zvířata ovlivňují a podílet se na omezení případů, kvůli kterým se do záchranných stanic dostávají.“

Dlouholetá tradice záchranné stanice byla přerušena v polovině roku 2011 na základě změny veterinárních předpisů podle Vyhlášky o ochraně handicapovaných zvířat při chovu z roku 2010, která stanovuje oddělit zvířata exotická od zvířat z volné přírody.

Pro účely záchranné stanice bylo v loňském roce opraveno a nově vybaveno pracoviště Veterinární a farmaceutické univerzity Brno v Jinačovicích a začátkem roku 2015 Ministerstvo životního prostředí vydalo rozhodnutí o povolení činnosti záchranné stanice při Zoo Brno.

Chod stanice zajistí čtyři zaměstnanci, veterinární lékař a do budoucna plánujeme spolupráci s odchytovou službou. V novém zařízení se nachází prostory pro péči o zvířata s karanténou a místnostmi pro intenzivní péči, ošetřovnou a přípravnou krmiva, místností pro ekologickou výchovu a se zázemím pro zaměstnance.

Ve venkovním areálu slouží k následné péči čtrnáct voliér a výběhů a k dispozici je také vozidlo s odchytovými pomůckami.

Zdroj: ZOO Brno

Štítky Zoologická zahrada Brno, příroda, Jinačovice, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zoo Brno má opět záchrannou stanici  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.