Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Zklidnil rozvášněný dav, ocenilo ho ministerstvo

Zachoval duchapřítomnost, zklidnil velmi vyhrocenou situaci a přivolal zdravotníky i policisty. Asistent prevence kriminality Ján Polyák, který je již neodmyslitelnou součástí týmu Městské policie Brno, si koncem uplynulého týdne převzal zvláštní uznání ministerstva vnitra za zvládnutí okolností při dopravní nehodě na Cejlu, jíž byl svědkem ve svém volném čase.

Když v Zábrdovicích 13. února vystoupil z tramvaje, uviděl, jak řidič osobního auta vrazil do malých dívek, které neopatrně zpoza dodávky a mimo přechod pro chodce vběhly na silnici, aniž se rozhlédly. Lehká srážka v nízké rychlosti naštěstí neměla žádné vážné následky ani pro jedno z děvčat, na těle měla jen drobné oděrky. Z okolních domů ovšem okamžitě začali vybíhat na ulici místní lidé, kteří hrozili řidiči fyzickým napadením.

V okolí nehody se během několika desítek sekund shluklo okolo osmdesáti převážně útočně naladěných osob a Polyák proto bez váhání odvedl řidiče, jenž se hned zajímal o zdravotní stav dívek, zpátky do jeho auta. Aby bylo možné vyloučit vnitřní poranění dívek, přivolal Polyák sanitku a vyrozuměl státní i městskou policii. Sám začal rozvášněný dav uklidňovat a vysvětlovat, jak se událost seběhla.

Ján Polyák se mezi řadou místních těší velké autoritě, mimo jiné díky řadě bezplatných volnočasových aktivit, jež pořádá pro místní děti z romského etnika i pro dospívající mládež. Snaží se mladé lidi odvést od kouření a užívání drog například tím, že organizuje fotbalová utkání či jazzové večery. Snad i díky tomu na něj přihlížející včetně rodinných příslušníků dívek dali a jejich emoce se mu podařilo do značné míry zklidnit.

Pořádek potom až do příjezdu státních policistů udržovali vyslaní strážníci ze skupiny operativního zásahu. Záchranáři mohli dívky v klidu vyšetřit a naštěstí vyloučili vnitřní poranění. Ján Polyák ještě státním policistům poskytl svůj kontakt pro případ, že by od něj vyžadovali dodatečné svědectví.

Představitelé Ministerstva vnitra České republiky mu za jeho čin předali zvláštní uznání při letošním vyhlašování Nejlepšího projektu prevence kriminality krajů, měst a obcí. „Nepovažuji své chování za jakkoliv mimořádné,“ zhodnotil skromně přímo při slavnostním předávání ceny.

Ján Polyák je asistentem prevence kriminality Městské policie Brno již dva a půl roku. V současné době pomáhají brněnským strážníkům celkem 4 asistenti. Jeden z nich působí s Polyákem v městské části Brno-sever, další dva se pohybují v centru města. 

Zdoj: MPB

Štítky prevence kriminality, obecní policie, Ministerstvo vnitra České republiky, Brno, Cejl, Zábrdovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bozena Dunkova

chtela bich vedet kdo to psal kdyz to tak nebilo nikdo pana nenapadljen ja sem ho slovne napadla nesouhlasim stim co ste napsali ma cera neskocila pod auto ma cera prochazela stala na chodniku anikdo pana kterej ridil a narazil do me cery nebil napadnutej a este ktomu nebila ma cera osetrena tak jak mela byt od lekare v decke nemocnici jsu matka cery cera mela narazeni leve nohy kicle tak zaco pan dostal to oceneni to bi me moc zajimalo ?

Úterý, 31. března 2015, 07:29Odpovědět

Zklidnil rozvášněný dav, ocenilo ho ministerstvo  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.