Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Vznikla petice proti petici za referendum o poloze nádraží

V Brně vznikla vedle petice za referendum o poloze brněnského nádraží také petice proti ní. Zástupce petičního výboru student Jan Adamec dnes odevzdal přes 400 podpisů na magistrátu. Tito lidé nesouhlasí s politizováním tématu, jsou proti referendu, a naopak podporují přestavbu železničního uzlu podle rozhodnutí Správy železniční dopravní cesty (SŽDC), řekl Adamec.

S kamarády sbíral v minulých dnech podpisy ve volném čase. "Nesnažili jsme se jich získat co nejvíc. Diskutovali jsme s lidmi, kteří se ztotožňovali s naším názorem, že referendum je zbytečné a že by navíc znamenalo začít s projektem od nuly, tudíž by projekt výrazně zdrželo," vysvětlil Adamec. Zdůraznil, že Brno už nemá čas s přestavbou otálet a že je potřeba využít financování z Evropské unie v programovacím období v letech 2014 až 2020. Do akce se pustil prý proto, že mu záleží na Brně a vadí mu, jak dlouho trvá diskuse místo toho, aby se stavělo.

Adamec s kolegy apeluje na to, aby byla dokončena nezávislá srovnávací studie dvou variant nové polohy nádraží, tedy pod Petrovem, nebo u řeky poblíž autobusového nádraží Zvonařka. Náklady na obě varianty přestavby se odhadují kolem 20 milionů korun.

O vyhlášení referenda o poloze nádraží v termínu komunálních voleb se snažila v minulých týdnech skupina kolem aktivisty Jakuba Patočky a zástupce Dětí Země Miroslava Patrika. Referendum kromě dalších organizací požadovali také brněnští zelení, připojilo se hnutí Žít Brno. Podporovateli byli také TOP 09 a A co Brno? Nenasbírali však dostatečný počet podpisů v potřebném termínu. Obrátili se také dvěma žalobami na soud proti postupu magistrátu, který však žaloby zamítl.

Zdroj ČTK

Štítky nádraží, petice, poloha, referendum, Brno, přesun, doprava, vlaky, Jan Adamec, Správa železniční dopravní cesty, rekonstrukce, Evropská unie, Jakub Patočka, Miroslav Patrik, TOP 09

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vznikla petice proti petici za referendum o poloze nádraží  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.