Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Vývojářská firma z Brna začne vyplácet část mezd v bitcoinech

Brněnská firma oXy Online, která se zabývá vývojem v internetovém online prodeji, se rozhodla vyplácet zaměstnancům část mezd na jejich přání v bitcoinech, tedy decentralizované digitální měně. Lze ji využít k platbám mezi jakýmikoli dvěma subjekty, které bitocin používají.

Brněnská firma je jednou z prvních v Česku, která k tomuto kroku přistoupila. Zaměstnanci, kteří měli o bitcoiny zájem, je poprvé uvidí na výplatní pásce v březnu, řekl dnes ČTK marketingový manažer oXy Online Tomáš Bobek.

Vedení firmy se rozhodlo k tomuto kroku přistoupit po debatě se zaměstnanci, kteří si přáli pořád relativně novou a pro většinu lidí neznámou či jen velmi málo známou měnu vlastnit a vyzkoušet. "Jelikož jsme vývojářská firma plná lidí tvořících e-shopy, kteří denně pracují s informačními technologiemi, řekli jsme si, že vyzkoušíme bitcoiny v praxi. Zjistili jsme, že to není až tak úplně jednoduché. Museli jsme vyřešit technické a legislativní problémy," podotkl Bobek.

Bitcoinová měna se obchoduje na různých burzách, podle Bobka jsou různě důvěryhodné a bezpečné. Bylo tedy třeba zvolit bezpečný postup při nákupu. Internetová měna má také velmi proměnlivý kurz ke konvenčním měnám. Jeden bitcoin je aktuálně k mání v rozmezí kolem 11.500 až 12.000 korun. "Lze však obchodovat i se zlomky bitcoinu, například milibitcoiny, tedy od částek zhruba deseti korun," upřesnil Bobek.

Ve firmě jsou dva typy zaměstnanců. Jedni chtějí novinku zatím pouze ze zvědavosti vyzkoušet a bitcoiny vlastnit. "Druzí jsou odvážnější a kalkulují s nimi jako s investicí, protože proti loňsku jsou bitcoiny dražší. Se zaměstnanci jsme se proto dohodli, že budeme počítat kurz ke dni zpracování výplaty a oni mohou do té doby od žádosti dostat bitcoiny ustoupit," vysvětlil Bobek.

Vznik digitální měny se datuje podle Wikipedie do roku 2009 a postupně se rozšiřuje. Platební síť je plně decentralizovaná a navržená tak, aby nikdo nemohl měnu ovlivňovat, padělat, zabavovat účty, ovládat peněžní toky nebo způsobovat inflaci. Konečné množství bitcoinů je předem známo a jejich uvolňování do oběhu definuje zdrojový kód sítě. Finanční toky tedy nemohou kontrolovat orgány státních správ, což je jedno z možných rizik budoucnosti.

Zdroj ČTK

Štítky Brno, Bitcoin, výplaty, oXy Online, zaměstnanci, zprávy, 2014, Česko, Wikipedie, mzda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vývojářská firma z Brna začne vyplácet část mezd v bitcoinech  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.