Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Výstavu lidských těl si v Brně prohlédlo už přes 100.000 lidí

Výstavu preparovaných lidských těl Bodies Revealed si už v Brně prohlédlo více než 100.000 lidí. Zařadila se tak k nejúspěšnějším putovním expozicím, které městem v posledních letech prošly. V budově bývalé továrny Vlněna ji návštěvníci najdou ještě do 25. ledna, poté zamíří do Spojených států, řekl za pořadatele Martin Zvoníček.

Kontroverzní, avšak celosvětově úspěšná výstava umožňuje pohled na odhalené lidské tkáně, zdravé a nemocné orgány i celá těla zbavená kůže a upravená moderní metodou konzervace. Roli průvodců plnili v Brně studenti medicíny. Kromě dospělých návštěvníků provázeli také školní exkurze. "Zaznamenali jsme obrovský zájem ze škol," uvedla Lucie Nouzová z pořádající agentury JVS Group.

Organizátoři kvůli výstavě bývalou Vlněnu částečně přebudovali. "Do přestavby jsme investovali nemalé finanční prostředky. Její další osud ale neleží v našich rukách, byli jsme zde pouze v pronájmu," řekla Nouzová. Větší část areálu Vlněny pravděpodobně čeká demolice, ustoupí nové výstavbě.

Návštěvnický rekord drží v Brně putovní výstava, která imitovala hrobku egyptského faraona. Vidělo ji údajně 230.000 lidí. Expozici Zlato Inků - 1000 let prokletí si na Špilberku v roce 2010 prohlédlo více než 50.000 lidí. Výstavu o potopení Titaniku navštívilo 70.000 lidí. Podobný zájem vyvolala i kolekce preparovaných lidských těl Bodies při své první brněnské zastávce v roce 2009.

Atraktivní putovní výstavy z mezinárodní produkce mívají většinou vyšší návštěvnost než vlastní projekty brněnských muzeí a galerií. Například Moravská galerie loni na všechny své výstavy a akce přilákala 118.944 lidí, dalších téměř 40.000 přišlo na Mezinárodní bienále grafického designu.

Zdroj: ČTK
Foto: 

Štítky Brno, lidské tělo, výstava, USA, Mezinárodní bienále grafického designu, Titanic

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Výstavu lidských těl si v Brně prohlédlo už přes 100.000 lidí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.