Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Voda v Brněnské přehradě je letos kvalitní

Kvalita vody v Brněnské přehradě je i přes vydatné dešťové srážky z uplynulých dní velmi dobrá a pokud se oteplí, nic nebrání v koupání.

Aby se nadále udržela, zvýšili vodohospodáři v uplynulých dnech dávky síranu železitého, který v nádrži rozpouštějí. Tím zamezují nárustu sinic a řas, řekl dnes generální ředitel Povodí Moravy Radim Světlík.

"Začali jsme dávkovat síran železitý v množství 20 miligramů na litr. Jde o dvojnásobek toho, co se dávalo dosud," uvedl. Síran snižuje obsah fosforu ve vodě, který napomáhá v růstu sinic. Zvýšení dávky bylo nutné kvůli vyššímu průtoku.

Do nádrže přitéká kvůli dešťům i více vody z polí, která obsahuje fosfor. Ročně Brněnská přehrada zachytí 34 tun fosforu, přičemž dvě třetiny z nich pochází z úseku asi 13 kilometrů nad přehradou. Povodí nyní počká na to, jaké budou srážky a podle toho upraví dávkování síranu. Očekává se vydatný déšť.

Dalším opatřením proti sinicím je provzdušňování a míchání vody. Je to úkolem 20 aeračních věží, s jejichž instalací dnes po zimní přestávce vodohospodáři začali.

Letoškem skončily tříleté rozsáhlé práce na vyčištění Brněnské přehrady od přemnožených sinic a začalo pětileté období, v němž by měli vodohospodáři už jen udržovat vodu čistou a monitorovat její kvalitu. Zatím je kvalita vody velmi dobrá.

Vyčištění přehrady, která patří k oblíbeným výletním cílům na jižní Moravě, přišlo zhruba na 130 milionů korun. Technicky šlo o ojedinělý projekt, který využíval nejmodernější vědecké postupy.

Zdroj: ČTK

Štítky Brněnská přehrada, fosfor, sírany, vodní hospodářství, Povodí Moravy (státní podnik)

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Voda v Brněnské přehradě je letos kvalitní  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.