Někdejší lihová mafie mění komoditu a začala se zaměřovat na víno. Zejména vinaři na jižní Moravě, kde se pěstuje více než 90 procent révy z celé České republiky, jsou nelegálním dovozem a pančováním lahodného moku znechuceni a hledají cestu k jeho zamezení.
Problém černého trhu s dovozovým vínem je varující a může mít nedozírné následky, stejně jako tomu bylo u metanolové aféry.
„Do České republiky se může dovézt jakékoli množství vína a nikdo to řádně nekontroluje. Za rok je to asi 100 milionů litrů, což představuje cca 2,5 miliardy korun, o které stát přichází,“ konstatoval dnes na tiskové konferenci v Brně prezident Svazu vinařů ČR Tibor Nyitray. Problémem je především sudové víno, které se čepuje v provozovnách, které ani nemají certifikát na jejich prodej. Podle odhadů je v současnosti u nás 15 až 20 tisíc prodejních míst, kde se sudové víno prodává.
V září a říjnu minulého roku inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce zjistili 930 prodejním míst, která neměla na tento druh prodeje registraci. „Asi 30 procent vín, dovážených převážně v cisternách, je pančovaných. Překupníci do nich přidávají vodu, kyseliny, barviva, stabilizátory, a tím je znehodnocují a poškozují poctivé domácí vinaře,“ uvedl Nyitray.
Zamezit těmto praktikám chce nejen svaz vinařů, ale také Jihomoravský kraj, kterého se problém pančování týká ze všech našich regionů nejvíc. „V první řadě vyzveme ministra financí Andreje Babiše, aby vytvořil odbornou skupinu, která vypracuje podmínky k zamezení černého dovozu a pančování vína. Dále budeme ve spolupráci s našimi poslanci a senátory iniciovat novelu vinařského zákona, který těmto praktikám učiní přítrž,“ řekl hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek.
Podle senátora Jana Hajdy, který je sám vinařem v Sedleci na Břeclavsku, by pančování mělo být kvalifikováno jako trestný čin. „Poškozuje to všechny poctivé vinaře nejen na jižní Moravě, ale v celé republice. Jak je možné, že například odrůdy Pálava, která se pěstuje jen na dvou procentech našich vinic, se prodává 12 až 16 procent,“ klade si otázku Hajda a dodává, že pod názvem Pálava jsou prodávána vína, která s pravou chutí a složením této moravské odrůdy nemají nic společného.
Jen pro zajímavost: Pálava vznikla křížením odrůd Tramín červený a Müller Thurgau a byla v roce 1953 vyšlechtěna inženýrem Josefem Veverkou ve Šlechtitelské stanici ve Velkých Pavlovicích. Hejtman Hašek se chce při prosazování novely vinařského zákona obrátit o podporu na všechny jihomoravské poslance a senátory. Podle jeho odhadu by celý legislativní proces mohl být ukončen jejím přijetím ještě v tomto roce.
Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.