Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Videoprojekce učí šimpanze Sherleyho, jak získat přízeň partnerek

Promítáním filmů, které zachycují život v šimpanzí tlupě, včetně toho intimního, se snaží vědci s chovateli v hodonínské zoo naučit šimpanze Sherleyho, jak si má získat přízeň partnerek Judy a Tei. Jde o unikátní projekt, na němž spolupracuje zoo s odborníky z Komenského univerzity v Bratislavě, řekl dnes ředitel Martin Krug.

Trojice patří k cennému živočišnému druhu šimpanz učenlivý hornoguinejský. Chovatelé by rádi skupinu rozšířili o mláďata. Sherley ale neví, jak navázat intimní vztahy s partnerkami.

Třináctiletý opičák byl pravděpodobně odchycen pytláky v divočině a později prodán do ČR soukromému chovateli. Když to inspekce životního prostředí před lety zjistila, dospěla k závěru, že Sherley u něj nemá kvalitní podmínky k životu. 

Šimpanz skončil v hodonínské zoo. "Majitel jej přivedl za ruku oblečeného v tričku a kalhotách. Sherley neměl jakékoli návyky ze soužití se zástupci svého druhu," uvedl Krug.

Opičákovi by tak měl pomoci experiment. Ten spočívá v tom, že přímo do výběhu jsou přes videoprojektor pouštěna na zeď videa ze života šimpanzů. Vědci doufají, že Sherley z nich odkouká to, jak si má získat své partnerky a zplodit s nimi potomky.

Videa v expozici běží tři měsíce. Šimpanzi je sledují a Sherley podle chovatelů dělá ve vztazích drobné pokroky. Zda záměr vyjde, popřípadě jak dlouho mu učení a osmělování se v navazování vztahů může trvat, to si nikdo netroufl odhadnout.

Zdroj ČTK

Štítky zoo, Hodonín, šimpanz, vztah, Bratislava, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Videoprojekce učí šimpanze Sherleyho, jak získat přízeň partnerek  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.