Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Ve městě má zaniknout téměř 200 hazardních přístrojů

V Brně má být odstraněno téměř 200 videoloterijních terminálů, které byly ve městě umístěny v minulých letech v rozporu se zákonem nebo vyhláškou. Rozhodli o tom úředníci ministerstva financí. Týká se to přístrojů v hernách v blízkosti škol, nemocnic nebo kostelů.

Rozhodnutí je zatím nepravomocné. Pokud se provozovatelé heren odvolají, definitivní rozhodnutí bude na ministrovi financí Miroslavu Kalouskovi.

„Pokud ministr přijme tento právní názor za svůj, tak to bude přelomové. Většina herních terminálů v zemi totiž vznikla v rozporu s ustanovením o sousedství,“ uvedl právník Aleš Ziegler z občanského sdružení Brnění, které se bojem proti hazardním přístrojům v Brně zabývá.

Podle ustanovení nesmí být herní přístroje umístěny do 100 metrů od budov státních a obecních úřadů, škol, nemocnic a zdravotnických zařízení. „To je většina z nich. Městská zástavba je totiž takovými budovami pokrytá poměrně hustě,“ podotkl Ziegler.

Brněnský magistrát dal před rokem a půl ministerstvu podnět ke zrušení 1035 přístrojů, které jsou v rozporu s městskou vyhláškou, a 380 přístrojů, které jsou v rozporu se zákonem.

Současné rozhodnutí o zrušení 179 terminálů by po potvrzení bylo zřejmě začátkem jejich rušení ve městě i ve zbytku ČR. „Těch podnětů jsme podali hodně a budeme v tom pokračovat,“ potvrdil mluvčí brněnského magistrátu Pavel Žára.

Videoloterijní terminály jsou výherní automaty napojené přes síť na centrální dispečink. Radnice jednotlivých městských částí i magistrát chtějí podle svých dřívějších vyjádření hazard ve městě omezit.

Výnosy z hazardních her do městské kasy byly loni zhruba 150 milionů korun.

Zdroj: ČTK
Foto: www.top09.cz

Štítky Hry, hazard, Brno, zánik, přístroje, videoloterijní terminál, Ministerstvo financí České republiky, magistrát, Miroslav Kalousek, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ve městě má zaniknout téměř 200 hazardních přístrojů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.