Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V Újezdu u Brna začala stavba domova pro seniory za 175 milionů

Domov bude stát kolem 175 milionů korun, bude mít kapacitu 100 uživatelů a vytvoří pracovní místa zhruba pro 70 zaměstnanců. Měl by být hotový v závěru příštího roku.

Výstavba domova je největší investicí letošního krajského rozpočtu. Kraj má na letošní rok rozpočet 5,8 miliardy korun. Na financování domova kraj použije peníze z úvěrového rámce dohodnutého s Evropskou investiční bankou.

"Jihomoravský kraj dlouhodobě investuje do oblasti sociálních zařízení. Je to už čtvrtý zcela nový domov pro seniory, který v kraji vznikne za posledních pět let," uvedl hejtman Michal Hašek (ČSSD). Doplnil, že kraj bude chtít do budoucna využít evropských fondů k rozšiřování stávajících zařízení. "Chceme se zaměřit zejména na lůžka pro pacienty s demencí nebo Alzheimerovou chorobou. Ve spolupráci s městy a obcemi budeme chtít investovat do chráněného nebo sociálního bydlení," řekl Hašek.

Novostavba domova v Újezdu u Brna poskytne sociální služby domov pro seniory a domov se zvláštním režimem. Budova bude mít dva čtyřpodlažní bloky propojené krčkem a zastřešené sedlovými střechami. "Domov nabídne kapacitu pro 100 uživatelů, kteří budou ubytovaní v 66 jednolůžkových a dvoulůžkových pokojích s vlastním hygienickým zázemím," sdělila mluvčí Jihomoravského kraje Denisa Kapitančiková. Podle ní bude možné kapacitu navýšit pro 115 uživatelů. "Vzhledem k nedostatku míst v domovech pro seniory v Brně i v kraji očekáváme velký zájem," doplnil hejtmanův náměstek Marek Šlapal(ČSSD).

Podle Haška existují další lokality, kde je připravená výstavba. "Týká se to například Bučovic, Ivančic nebo obce Miroslav. Zařízení v Újezdu bude určeno především pro uživatele z Brněnska a také Hodonínska," dodal.

Zdroj: ČTK

Štítky domov, domov pro seniory, Brno, Michal Hašek, ČSSD, Jihomoravský kraj, Evropská investiční banka, Marek Šlapal

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Újezdu u Brna začala stavba domova pro seniory za 175 milionů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.