Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

V Újezdu u Brna vznikne nový domov pro seniory

Největší investicí rozpočtu Jihomoravského kraje pro rok 2015 by měla být stavba domova pro seniory v Újezdu u Brna za 170 milionů korun. Nabídne kolem stovky míst, sdělil dnes jihomoravský radní Marek Šlapal (ČSSD). K dalším velkým investicím patří nové výjezdní stanoviště zdravotnické záchranné služby v Brně na Ponavě za 42 milionů.

V rozpočtu bude také 12 milionů korun na vypracování projektů pro vznik sociálního bydlení a 13 milionů na výkupy pozemků pro stavbu silnic. Radní navrhují pro rok 2015 rozpočet 5,8 miliardy korun. Schválit ho musí 18. prosince zastupitelstvo.

"Domov by měl být hotový v závěru příštího roku. Vzhledem k nedostatku počtu míst v domovech pro seniory v Brně i v kraji očekáváme velký zájem," uvedl Šlapal.

Kromě toho kraj v příštím roce počítá s výstavbou posledního ze tří nových stanovišť zdravotnické záchranné služby za více než 40 milionů. V Bohunicích a Černovicích už stojí, na Ponavě teprve vznikne. Díky novým objektům budou moci záchranáři opustit sto let starou budovu v centru města, ze které často vyjíždějí do plného provozu.

Kraj vymezil také 12 milionů korun na vypracování projektů pro vznik sociálního bydlení a pro bydlení mladých rodin. "Máme vytypované lokality v kraji, kde bychom využili náš majetek. Jsou to například objekty školských internátů a další nevyužité budovy," řekl hejtman Michal Hašek (ČSSD). Ve hře je třeba internát u zdravotnické školy v Kyjově na Hodonínsku. O jeho využití už kraj v minulosti jednal s vedením Kyjova. "Zatím nelze říct, v kolika lokalitách kraje mohou byty vzniknout, kolik jich bude a kolik to bude stát. Více nám řeknou projekty, na jejichž vypracování jsme vymezili peníze," dodal Hašek.

Kolem 13 milionů korun chce kraj v příštím roce dát na výkupy pozemků pro stavbu silnic. "Ministerstvo nám posílá na výkupy stovky tisíc korun. Jsme za ně rádi, ale na potřebné pozemky by to nestačilo. Proto přispějeme z vlastního rozpočtu, abychom se v této oblasti více pohnuli," řekl Hašek.

Jihomoravský kraj navrhuje pro příští rok rozpočet s výdaji 5,8 miliardy korun při příjmech skoro 5,4 miliardy. Více než čtyřsetmilionový schodek dorovná z vlastních zdrojů. Letos kraj hospodaří s rozpočtem 5,9 miliardy korun.

Zdroj: ČTK

Štítky senior, domov důchodců, Brno, újezd, správa, hospodářství, sociální, rozpočet, Jihomoravský, 2015, domov pro seniory, ČSSD, Jihomoravský kraj, Marek Šlapal, projekt, Michal Hašek, Kyjov, Černovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Újezdu u Brna vznikne nový domov pro seniory  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.