Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

V Lednicko-valtickém areálu zahájili plavební sezonu

V Lednicko-valtickém areálu zahájili plavební sezonu, na zámecké rameno Dyje zatím vyjely tři lodě pouze k Minaretu. Další tři společnost 1. plavební vypustí na vodu příští týden a v květnu by se měla na řece objevit i úplně nová loď Valtice, která se dokončuje v loděnici v Hlavečníku u Pardubic. Lodě pro turisty budou jezdit v dubnu denně mimo pondělí, poté až do konce září denně a v říjnu opět mimo pondělí, řekl ředitel 1. plavební Zdeněk Martinek.

Lednický zámek je nejnavštěvovanější památkou jihomoravského kraje, dnes se v něm a okolních parcích pohybovaly za slunečného počasí stovky lidí. "Nezahajujeme totiž jen plavební sezonu, ale i turistickou," připomněl Martinek. Lidé mohli navštívit i tradiční velikonoční jarmark. "Každý rok se také zahájení snažíme nějak stylizovat. Loni to byla první republika, řeku otevíral prezident Masaryk, letos je to v duchu 'přijela k nám pouť'. Jsou tu komedianti či dobová pouťová střelnice," popsal Martinek.

První plavební víkend se zatím lidé mohli vozit jen na trase k Minaretu, koryto řeky k Janohradu se musí teprve vyčistit od spadaných stromů. "Bobři tu přes zimu vždycky napáchají škody a zatím nebylo počasí k tomu, abychom se pustili do čištění. Ale už příští týden, nejpozději za dva týdny začneme jezdit i k Janohradu. Příští týden také spustíme na vodu i tři menší prámy," sdělil Martinek.

Nová loď Valtice by se měla objevit na vodě během května, předtím ještě musí úspěšně projít plavebními zkouškami. Dosud nejvíce lidí pojmou lodě Morava a Marie Luisa, a to 32, loď Valtice jich uveze 44. "Než vypluje, uděláme slavnostní křest," zmínil Martinek.

Společnost 1. plavební zahájila slavnostně již 17. sezonu, začíná se vždy na Bílou sobotu. "Jen jednou jsme museli slavnost kvůli počasí zrušit. Loni byly Velikonoce později a to bylo skoro léto," připomněl Martinek.

Zdroj: ČTK

Štítky Lednicko-valtický areál, Valtice, Zámek Lednice, Pardubice, Dyje, Hlavečník, Tomáš Garrigue Masaryk, První republika, Velikonoce, Jihomoravský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Lednicko-valtickém areálu zahájili plavební sezonu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.