Počasí dnes9 °C, zítra12 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

V Jihomoravském kraji zůstala míra nezaměstnanosti na 9,4 procenta

Míra nezaměstnanosti v Jihomoravském kraji byla v říjnu stejná jako v září, a to 9,4 procenta. O tom ve čtvrtek informovala Eva Toušková z brněnské pobočky Úřadu práce České republiky.

Jihomoravský kraj dlouhodobě patří k oblastem s nadprůměrnou mírou nezaměstnanosti. „Ke konci října evidovaly úřady práce v celém kraji 60 109 nezaměstnaných. Míra nezaměstnanosti dosáhla hodnoty 9,4 procenta, což je o 0,9 procenta víc než celostátní průměr,“ uvedla Toušková.

Jihomoravský kraj se na celkové pracovní síle v České republice podílí necelými 11 procenty, na celkové nezaměstnanosti dosahuje jeho podíl 12 procent. Mezi 14 kraji České republiky je jen v pěti vyšší míra nezaměstnanosti než v Jihomoravském kraji.

K poslednímu říjnu bylo v kraji 2692 volných míst, z nichž téměř polovina v krajském městě. Na jedno volné místo připadlo v průměru 22,3 nezaměstnaných, což je hodnota značně převyšující celorepublikový průměr 12,2 uchazeče.

Téměř ve všech okresech kromě krajského města se o jedno volné místo uchází 30 zájemců.

Během října jihomoravské úřady práce nově zaregistrovaly 5640 osob a 5592 vyřadily.

Z jednotlivých okresů Jihomoravského kraje jsou dlouhodobě nezaměstnaností nejvíce postiženy okresy Hodonín (míra nezaměstnanosti zde dosahuje aktuálně 13,2 %) a Znojmo (12,3 %). Úroveň nezaměstnanosti pod celorepublikovým průměrem je naopak dlouhodobě vykazována v okresech Brno-venkov (aktuálně 7.5 %) a Vyškov (8,0 %).

Míra registrované nezaměstnanosti v ČR v říjnu vzrostla na 8,5 procenta. K 31. říjnu evidoval Úřad práce ČR celkem 496 762 uchazečů o zaměstnání.

Napsala Lenka Horáková, Mediafax

Štítky nezaměstnanost, Jihomoravský kraj, Česko, Úřad práce České republiky, Mediafax

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Jihomoravském kraji zůstala míra nezaměstnanosti na 9,4 procenta  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.