Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V Brně žije téměř 900 lidí, kteří nemají žádné vzdělání

V Brně žije téměř 900 lidí, kteří nemají vůbec žádné vzdělání. Tvoří zhruba 0,3 procenta z celkového počtu 336.757 obyvatel starších 15 let, kteří žili při sčítání v roce 2011 v Brně. Vyplynulo to z údajů, které dnes zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Brno má na druhou stranu nejvyšší podíl vysokoškoláků ze všech krajských měst, vysokou školu má téměř čtvrtina obyvatel. Nejvyšší podíl vysokoškoláků žije v městských částech Útěchov, Medlánky a Ivanovice, což jsou okrajové části města.

Naproti tomu například v Chrlicích a Tuřanech tvoří nejvyšší podíl lidé se středním vzděláním bez maturity. "V ostatních 24 částech Brna převažuje podíl osob se středním vzděláním s maturitou," uvedla Milada Jonášová z ČSÚ. Nadprůměrné podíly, tedy více než 0,3 procenta, lidí bez vzdělání byly v Útěchově, Brně-středu, Židenicích, Brně-jihu a v Kníničkách.

Rozdíly mezi některými městskými částmi jsou ve vzdělanostní struktuře velké. Například v Chrlicích je nejvyšší podíl lidí se základním vzděláním, nejnižší podíl je v Medlánkách. "Nejvíce obyvatel Brna starších 15 let má úplné střední vzdělání s maturitou a vyšší odborné či nástavbové vzdělání. Nejvyšší podíl takto vzdělaných osob žije v městských částech Vinohrady,
kde jich je 39 procent a v Bohunicích, kde jich žije 38,3 procenta,"
uvedla Jonášová.

Statistici také zjistili, že v Brně má vysokoškolské vzdělání více mužů než žen. Naproti tomu střední vzdělání s maturitou či nástavbu má 38 procent žen proti 29,7 procenta mužů. V celém Jihomoravském kraji mělo při sčítání vysokoškolský diplom 14,3 procenta obyvatel, což je téměř 150.000 lidí. V roce 2001 to bylo o 45.814 lidí méně.

Rozdíly ve vzdělanostní struktuře jsou podle Jonášové patrné také mezi krajskými městy. Nejvíc vysokoškoláků, 23,6 procenta, mají shodně Praha a Brno. Nejméně, 10,8 procenta, jich je v Ústí nad Labem, dále v Karlových Varech a v Jihlavě. Ve většině krajských měst převažují lidé, kteří vystudovali střední školu a své vzdělání zakončili maturitou, ve čtyřech městech jsou to lidé se střední školou bez maturity. Zhruba 0,5 procenta všech obyvatel ČR je bez vzdělání.

Zdroj ČTK

Štítky Brno, vzdělanost, ČSÚ, statistika, Český statistický úřad, maturita, Milada Jonášová, městská část, krajské město, Útěchov, Medlánky, Chrlice, Ivanovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Brně žije téměř 900 lidí, kteří nemají žádné vzdělání  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.