Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Tucet projektů usiluje o ekologického Oskara

Soutěž E.ON Energy Globe Award ČR, která je často nazývána také jako udělování ekologických Oskarů, se koná v České republice již popáté. Do kategorií Obec, Kutil, Firma a Mládež se mohl přihlásit opravdu každý a zdarma. Nejsympatičtější projekt zvolí svými hlasy veřejnost.

Hlavním posláním soutěže E.ON Energy Globe Award ČR je národní i mezinárodní zviditelnění úspěšných ekologicky zaměřených projektů a zároveň podpora vědomí všech lidí na naší planetě, že mohou a musejí něco udělat pro kvalitní životní prostředí.

Nominované projekty přitom usilují vedle prvenství ve své kategorii také o celkové vítězství v soutěži. Absolutní vítěz, který bude určen v rámci slavnostního vyhlášení diváky v sále, získá odměnu 300 tisíc korun a právo reprezentovat Českou republiku na světovém finále Energy Globe Award.

O velkém zájmu o českou část prestižní soutěže svědčí i počet přihlášených projektů, kterých letos bylo 217. Mezinárodní porota složená z řad odborníků na problematiku hospodárného využívání energií vybírala tři finalisty v každé kategorii.

Mezi vítězi se tak objevily nejen úsporné projekty velkých společností, ale i zajímavé a inovativní projekty drobných kutilů a mládeže.

Nominovaní E.ON Energy Globe Award ČR 2013

Kategorie OBEC

První energeticky nezávislá obec Kněžice ve výrobě tepla a elektrické energie
Předkladatel: Obec Kněžice

Jádrem projektu je bioplynová stanice přeměňující většinu místních odpadních surovin na bioplyn, který je přeměněn na elektrickou energii a teplo, přičemž popel z kotelny se využívá jako kvalitní hnojivo. Obec je energeticky soběstačná, zkvalitnilo se ovzduší a projekt dává práci několika obyvatelům Kněžic.

Snížení energetické náročnosti základní školy
Předkladatel: Obec Dolní Újezd

Tříletý projekt díky unikátnímu systému vytápění s využitím obnovitelných zdrojů a plynových tepelných čerpadel pomohl výrazně ušetřit náklady na elektřinu se snížením dopadu na životní prostředí.

Záchrana gotického hradu Soběslav
Předkladatel: Město Soběslav

V rámci projektu došlo ke zrekonstruování hradu, vybudování moderní městské knihovny ve skleněném skeletu s vytvořením vlastního mikroklima. Knihovna je díky použitým technologiím energeticky velmi úsporná a sám projekt získal řadu ocenění za moderní architektonické řešení.

Kategorie KUTIL

Energeticky aktivní dům Plzeň - Bolevec
Předkladatel: Ing. Jan Řežáb

Projekt se zaměřil na kvalitní a pohodlné bydlení s minimální spotřebou energie, kterou si zajišťuje sám a je výstavbou i provozem šetrný k životnímu prostředí. Objekt je vytápěn teplovzdušně a dokáže vyrobit ročně o polovinu více energie, než sám spotřebuje.

Solární slunečník
Předkladatel: Jiří Pešek

Projekt řeší využívání solárních panelů v pozici slunečníků schopných napájet získanou energií domácí elektrospotřebiče. Jedná se o tradiční rozevíratelnou konstrukci slunečníku, kde potah tvoří fotovoltaická fólie zespodu zpevněná textilií. Nápad může najít široké uplatnění nejen u nás, ale zejména v zemích s větší a delší sluneční intenzitou.

Vlastní dům architekta s ateliérem
Předkladatel: Ing. arch. Martina Příkazská, Brno - Žebětín

Architektonicky zajímavý nízkoenergetický dvojdomek zajímavě zasazený pro přírody je současně důmyslným řešením nízkých nákladů na energii díky masivnímu zateplení. Zajímavé řešení získalo i cenu v architektonické soutěži.

Kategorie FIRMA

Optimalizace energetických a materiálových toků mezi bioplynovou stanicí a zemědělskou prvovýrobou
Předkladatel: Renergie s. r. o.

Projekt je ojedinělým vyváženým propojením výroby energie v bioplynové stanici z biomasy a její spotřeby v jedné lokalitě spolu s navazujícími uzavřenými materiálovými toky. Řešení umožnilo vytvořit nová pracovní místa, soběstačnost ve výrobě elektřiny a tepla a odvod přebytku elektřiny do VN sítě.

Snížení energetické náročnosti Hotelu-vinařství Galant
Předkladatel: Jiří Marian

Projekt je zaměřen na minimalizaci provozních nákladů chytrým využitím přebytku tepla, odpadní vody i skleníkových plynů vznikajících při provozu a výrobě. Skleníkové plyny jsou využívány ve wellness programu i výrobě vína.

Vozový park na CNG
Předkladatel: ČSAD Česká Lípa, a. s.

Firma v rámci projektu pořídila a využívá 59 autobusů s CNG pohonem a zajišťuje s nimi více než tři čtvrtiny dopravního výkonu v Libereckém kraji. Jde nejen o významnou úsporu provozních nákladů, ale zejména obrovské snížení emisí škodlivých částic a tím zlepšení kvality ovzduší.

Kategorie MLÁDEŽ

Energis 24
Předkladatel: Mgr. Radovan Šejvl

Jedná se o spojení tří projektů - tzv. Technologické školky rozvíjející v dětech předškolního a školního věku povědomí o technice a energetice formou hry a řešení úkolů, Technické výchovy v praxi zaměřené na 15 až 16leté zájemce a Virtuální univerzity, sdružující několik desítek studentů se zájmem o techniku a energetiku. Projekt se setkal s velkým ohlasem a jeho výsledky v posilování znalostí jeho účastníků jsou překvapující.

Výskyt oxidu uhličitého ve škole
Předkladatel: SŠOS Jihlava

Projekt v praxi prokázal prospěšnost pravidelného větrání učebních místností a díky pravidelným měřením umožnil najít optimální způsob výměny vzduchu pro maximální soustředění studentů. Zařízení pro monitoring škola zakoupila z financí za předchozí ocenění v soutěži E.ON Energy Globe Award.

Šetřílkovi aneb Hravě šetřím kapsu i přírodu
Předkladatel: České ekologické manažerské centrum (CEMC)

Projekt je určen široké veřejnosti s cílem ukázat, jak lze výrazně ušetřit rodinný rozpočet snížením finančních nákladů na běžný provoz domácnosti. Jedná se o hru na bázi vzdělávací aplikace, kterou lze stáhnout na internetu a jejím základem je hospodaření smyšleném čtyřčlenné rodiny na základě využití zajímavých informací o nejrůznějších cestách k úsporám energií a šetrnosti k životnímu prostředí.

Hlasujte a získejte elektrokolo nebo pračku Gorenje powered by E.ON!

Ovlivněte i vy svým hlasem, kdo získá cenu projekt Sympatie a od generálního partnera BMW Group Česká republika dostane na 3 roky půjčený elektromobil BMW i3 spolu s dobíjecí stanicí BMW Wallbox.

Zvolte jeden z 12 projektů - pro vás ten nejatraktivnější a dejte mu svůj hlas pomocí SMS nebo internetového hlasování (z každého čísla a jedné IP adresy lze hlasovat 5x).

HLASOVÁNÍ DO PROJEKTU SYMPATIE SOUTĚŽE E.ON ENERGY GLOBE AWARD ČR 2013

Hlasovat můžete do pondělí 30. září 2013 (do 24 hodin).

Pomozte nám vybrat vítěze a vyhrajte elektrokolo, pračku Gorenje powered by E.ON či jiné hodnotné ceny.

V sobotu 19. října 2013 od 21.45 hodin můžete sledovat slavnostní vyhlášení na programu ČT1.

Tisková zpráva

Štítky soutěž, E.ON, Energy Globe Award, úspory, energie, projekt, Česko, Ceny Oscar, Energy Globe, BMW, Jiří Pešek, Jan Řežáb

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tucet projektů usiluje o ekologického Oskara  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.