Počasí dnes12 °C, zítra12 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Studenti převzali granty na svoje projekty

V České republice existuje unikátní projekt „Brno Ph.D. talent“. V jeho čtvrtém ročníku podpořilo město Brno prostřednictvím Jihomoravského centra pro mezinárodní mobilitu projekty studentů doktorandského programu. Z rukou první náměstkyně primátora Kláry Liptákové převzalo dnes 12 nejnadanějších studentů v Rytířském sále Nové radnice šeky v celkové výši 3,6 milionu korun.

„Snažíme se tímto projektem motivovat mladé vědecké talenty ke studiu náročných přírodovědných a technických oborů. Můžeme tak zabránit odchodu nadějných studentů a dokonce získat ke studiu i doktorandy ze zahraničí, a tím zvyšovat kvalitu výzkumu a vývoje v Brně,“ uvedla Liptáková.

Otevřená soutěž pro studenty všech brněnských univerzit je určena pro doktorandy v prvním ročníku technických a přírodovědných oborů. Ti procházejí tříkolovým výběrem, během něhož je hodnotí mezinárodní komise, v jejíchž řadách zasedají mimo jiné také hodnotitelé grantů Evropské komise.

„Do letošního ročníku se přihlásilo přes 90 studentů, z nichž komise vybrala 12 nejnadějnějších. Každý z nich obdrží v pravidelných příspěvcích v následujících třech letech 300 tisíc korun,“ sdělila Barbora Postránecká z Jihomoravského centra pro mezinárodní mobilitu.

Mezi těmi, kteří dnes převzali granty, byla i Stanislava Králová z Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity. „Hlavním cílem mého projektu je klasifikace antarktických baktérií jako součást polárního výzkumu Masarykovy univerzity na české polární stanici Johana Gregora Mendela,“ přiblížila výzkum Králová.

Jakub Sochor zase pracuje na Fakultě informačních technologií Vysokého učení technického. „Cílem projektu, na kterém pracuji, je vytvořit plně automatický systém, který umožní získávat statistické informace o aktuální dopravní situaci sledovanou kamerou a zároveň předpovídat její další vývoj,“ uvedl Sochor.

Od počátku projektu v roce 2009 město ve čtyřech ročnících podpořilo 72 studentů, kterým předalo celkem 25,2 milionu korun.

Díky nim mohou mladí vědci dosáhnout alespoň na částku průměrného platu, která jim umožní věnovat se studiu naplno a konkurovat tak špičkovým Ph.D. studentům v zahraničí.

„Brno je svým programem otevřené soutěže a podpory z veřejných peněz v České republice zcela unikátní,“ konstatoval Miloš Šifalda, ředitel Jihomoravského centra pro mezinárodní mobilitu.

Přestože plánovaný efekt celého projektu by měl být vidět až za pár let, přínosy je podle něj možné pozorovat již dnes.

„Podpoření studenti jsou velmi aktivní a nadprůměrní v publikačních činnostech, účastní se důležitých konferencí či absolvují zahraniční stáže na prestižních univerzitách. Zvedají tím mezinárodní renomé brněnských univerzit,“ dodal Šifalda.

Projekt „Brno Ph.D. talent“ je součástí Regionální inovační strategie, dlouhodobé koncepce rozvoje vědy a výzkumu v Brně a Jihomoravském kraji.

Štítky projekt, Brno, Česko, grant, pH, Klára Liptáková, Miloš Šifalda, Jakub Sochor, Evropská komise, Masarykova univerzita

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Studenti převzali granty na svoje projekty  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.