Počasí dnes9 °C, zítra12 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Špilberk má další část opraveného parku

Brněnské parky jsou postupně stále vzdušnější a krásnější. Na jaře k těm již zrekonstruovaným přibyly Lužánky, nejstarší městský veřejný park v českých zemích. Dnes byla předána veřejnosti do užívání další část parku na Špilberku.

Jedná se o třetí úsek třetí etapy celkové revitalizace městského parku o ploše 3,6 hektaru, který je stejně jako hrad od roku 1960 národní kulturní památkou.

Omlazovací kúrou prošla severní část nad ulicí Údolní stejně jako tzv. Malý Špilberk, který se rozkládá na opačné straně mezi Pellicovou ulicí a Úvozem.

S přispěním dotací z evropských fondů ve výši přibližně 51 milionů korun byly zároveň opraveny cesty včetně opěrné zdi pod glorietem. Celkově přišla tato část třetí etapy rekonstrukce parku na více než 78 milionů korun.

Zároveň se do ní podařilo zahrnout i polorozpadlý tzv. severní bastion, kde při archeologickém průzkumu byly nalezeny zbytky hradeb. Práce probíhaly v náročném svažitém terénu, v některých místech s šedesátiprocentním převýšením.

„Ke kompletnímu dokončení zbývá opravit ještě poslední část parku, a to nad tzv. kočárkovou cestou od ulice Gorazdovy po někdejší vodárnu,“ sdělil ředitel Veřejné zeleně města Brna Jozef Kasala. Kdysi tu na jižním svahu byla vinice, a tak se počítá podle historických pramenů v těchto místech s její obnovou.

Začátky obnovy zanedbaného parku na Špilberku sahají do roku 1984, kdy byly provedeny první probírky zeleně a sanovány jižní hradby.  O deset let později už se zde postupuje krok za krokem podle projektu zahradní architektky Evy Damcové.

Dalším parkem, který prošel kompletní rekonstrukcí, je největší městský lesopark Wilsonův les rozprostírající se mezi Masarykovou čtvrtí, Žabovřeskami a Pisárkami.

Tím ale práce na revitalizaci zeleně ve městě zdaleka nekončí. V současnosti se intenzivně pracuje přímo v centru, a to okolo památníku rudoarmějce na Moravském náměstí a v parku na Kolišti u Janáčkova divadla. Zde by měly práce skončit v létě příštího roku.

Foto: Magistrát města Brna

Štítky Park, Špilberk, Brno, revitalizace, třetí úsek, Lužánky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Špilberk má další část opraveného parku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.