Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Sobotka: Stavba úseku R55 u Bzence by mohla začít v roce 2019

Stavba rychlostní komunikace R55 v úseku od Starého Města na Uherskohradišťsku přes Moravský Písek až po Bzenec na Hodonínsku by mohla začít v roce 2019. Novinářům to při návštěvě Moravského Písku řekl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Pokud vše půjde dobře, mohla by podle Sobotky nová silnice odlehčit dopravě v okolních obcích už v roce 2022. Sobotka zdůraznil, že bude důležitá spolupráce obcí s Ředitelstvím silnic a dálnic při vykupování pozemků od lidí pro stavbu komunikace.

Rychlostní silnice R55 má propojit Olomouc, Přerov, Hulín, Otrokovice, Uherské Hradiště, Hodonín a Břeclav. V Hulíně se kromě toho potká s dálničním spojením na Brno, v Břeclavi potom naváže na D2 ve směru na Slovensko. V současnosti jsou však hotové jen tři části silnice na severu mezi Zlínským a Olomouckým krajem, v Jihomoravském kraji se zatím nestavělo.

Podle Sobotky je na úseky v okolí Moravského Písku a Bzence vydáno územní rozhodnutí. "Ředitelství silnic a dálnic může nyní pracovat na přípravě stavebního povolení. Jakmile ho získá, může zahájit soutěž. Při optimistické variantě je možný začátek stavebních prací těchto úseků v roce 2019," uvedl Sobotka. Doplnil, že by vše mělo trvat dva až tři roky. Za tu dobu by se mohly pohnout směrem kupředu i další úseky ve Zlínském kraji ve směru od Otrokovic a Starého Města, ale také na druhé straně od Bzence k Hodonínu.

Rychlostní komunikace by podle Sobotky dopravě odlehčila, přestože by nebyla hotová celá. "Silnice by nevedla odnikud nikam, ale navazovala by na stávající komunikace tak, aby odvedla provoz z Moravského Písku, Bzence, ale i nedalekého Veselí nad Moravou," řekl Sobotka.

"Je to pro nás dobrá zpráva. O stavbě se mluví už desetiletí, ale nic se neděje. Přitom to u nás odlehčí dopravě. Denně obcí projede 6000 aut," řekla Hana Habartová (ČSSD), starostka Moravského Písku, ve kterém žije přes 2000 obyvatel. V nedalekém Veselí žije obyvatel přes 11.000 lidí a ve Bzenci kolem 4300 občanů.

Jako problematický se jeví navazující úsek od Bzence do Hodonína, kde má silnice procházet ptačí rezervací nazvanou Bzenecká Doubrava. "Musíme komunikovat s Evropskou unií, abychom nenarušili parametry ochrany životního prostředí. Nabízí se možnost zúžení komunikace do dvou pruhů a určitého zastřešení, nikoliv však tunelu. Tato varianta by byla ekonomická i ekologická," doplnil premiér.

Podle něj může mít vznik R55 také vliv na zlepšení situace v oblasti nezaměstnanosti, kterou má Hodonínsko vysokou. "Pokud v místě chybí dálniční spojení nebo rychlostní komunikace, zájem zahraničních investorů a podnikatelů o oblast výrazně klesá. Máme zkušenost, že pokud zlepšíme dopravní dostupnost, má to pozitivní efekty na zaměstnanost," doplnil Sobotka. Dodal, že nová silnice může napomoct i životnímu prostředí v obcích a bezpečnosti obyvatel například v podobě menšího počtu nehod ve městech.

Zdroj: ČTK

Štítky Bohuslav Sobotka, Bzenec, Moravský Písek, silnice, rychlostní komunikace, ČSSD, okres Hodonín, Staré Město, okres Uherské Hradiště, Ředitelství silnic a dálnic

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sobotka: Stavba úseku R55 u Bzence by mohla začít v roce 2019  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.