Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Skautů je v Brně o čtvrtinu víc, než před pěti lety

Brněnských skautů opět přibylo, oproti loňsku o více než stovku. Skautingu se v posledních letech nebývale daří. Zatímco v roce 2010 bylo členů Junáka v okrese Brno-město 2117, nyní je to o čtvrtinu víc. Skauting se dětem snaží přiblížit nejen atraktivním programem, ale i dostupností – nové oddíly vznikají v satelitech a nově budovaných sídlištích, kde dětem často chybí možnost smysluplného trávení volného času.

Několikaletý růst počtu brněnských skautů nás velmi těší. Obměna programové náplně pro všechny věkové kategorie v minulých letech způsobila, že skautování začíná být mezi mladými čím dál víc "IN",“ myslí si předseda okresní rady Junáka Brno-město Martin Hovorka.

Zatímco loni překonal počet brněnských skautů hranici dvou a půl tisíc, letos je číslo ještě vyšší: 2656. Oproti roku 2010 je skautů ve městě o 539 víc, což je čtvrtinový nárůst. Přibývá hlavně dětí, přes 70 procent brněnský skautů jsou členové pod 18 let. Na 1874 dětí a mladých lidí pak připadá 782 vedoucích.

Co nejpřitažlivější nabídku programu teď budeme cílit na starší školáky, kterých bychom měli rádi více. Pevně věřím, že když se nám to podařilo s těmi nejmladšími, máme co nabídnout i dětem na druhém stupni,“ dodal Hovorka.

Junák, podobně jako další mládežnické organizace, těží i z demografického vývoje, kdy do základních škol nastupují silné populační ročníky. Dětem se taky snaží co nejvíc přiblížit. Třeba i tím, že svou činnost skauti rozšiřují i na nová sídliště a městské satelity. „Přizpůsobili jsme se tomu, kde dnes v Brně bydlí nejvíc rodin s dětmi. A tam zakládáme nové oddíly. Aby ti, kteří dnes chtějí být skauty a skautkami, nemuseli příliš daleko dojíždět,“ vysvětlil Hovorka.

Nové skautské oddíly tak v minulých letech vznikly třeba v Medlánkách, Soběšicích nebo Bosonohách. Brněnští skauti si letos připomínali sto let od vzniku první skautské družiny ve městě. Akce nabité zážitky, pobyt v přírodě, přátelství a další hodnoty táhnou děti a mladé i lidi i v 21. století.

Vývoj počtu členů junáckého okresu Brno-město

Rok           Počet registrovaných členů
2010                 2117
2011                 2170
2012                 2261
2013                 2402
2014                 2553
2015                 2656

Tisková zpráva

Štítky Brno, okres Brno-město, Junák - český skaut, z. s.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Skautů je v Brně o čtvrtinu víc, než před pěti lety  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.