Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Radnice v Blansku nepřevezme nevyužitý lyžařský areál v Hořicích

Vedení radnice v Blansku odmítlo investovat do modernizace lyžařského areálu v Hořicích. Za zhruba 3,5 milionu korun jej nabídl městu jeho vlastník TJ Sokol Blansko, podle kterého je do vleku a jeho okolí nutné vložit zhruba 35 milionů korun, což si sokolové nemohou dovolit. Radní tento záměr odmítli, protože návratnost investice je pochybná, řekl starosta Ivo Polák (ČSSD).

Hořický areál vznikl v roce 1969. Tvoří jej 500 metrů dlouhá sjezdovka, která byla naposledy v provozu v roce 2011. Od té doby na jižní Moravě pořádně nenasněžilo. Svah pokryla nyní v zimě deseticentimetrová vrstva sněhu, což ale k jeho otevření pro veřejnost nestačí. Areál nevyužívá sněhová děla, protože výrobě sněhu schází zdroj vody. V minulosti tělovýchovná jednota používala pitnou vodu, což se ale značně prodražilo.

Sokolové si nechali vypracovat studii počítající s modernizací areálu. Dokument mimo jiné předpokládá, že by vznikl vodovod, kterým by se pro výrobu sněhu čerpala užitková voda z tři kilometry vzdálené řeky Svitavy. Areál potřebuje nové parkoviště pro zhruba 30 aut i správní budovu s toaletami. Mohl by vzniknout i prostor pro snowboardisty s překážkami. V létě by Hořice mohli podle studie využívat cyklisté na trekových kolech, řekl dnes předseda TJ Sokol Blansko Jiří Škaroupka. Předpokládá, že investice by se městu vrátila zpět zhruba do 15 let.

"Náš výhled není tak růžový. Pozemky pod areálem mají několik vlastníků a nejsou vykoupené. Pokud bychom areál převzali, nikdo nám do vypořádání se s vlastníky pozemků dotaci nedá," řekl Polák. Připomněl, že klima na jižní Moravě je poměrně teplé, zájem lidí o lyžování malý a z Blanska je to autem necelou půl hodinu do Olešnice, kde je největší lyžařské centrum kraje.

Sokolové podle Škaroupky zatím nevědí, jaké kroky podniknou dál. "Rozhodně bez investora situaci nezvládneme. Doufali jsme, že jím bude město," řekl předseda tělovýchovné jednoty.
 

Zdroj: ČTK

Štítky Blansko, Hořice, Česká obec sokolská, Ivo Polák, ČSSD, Jihomoravský kraj, lyžařské středisko, Svitavy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Radnice v Blansku nepřevezme nevyužitý lyžařský areál v Hořicích  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.