Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

První vlna ruských motorkářů překročila polské hranice, Zeman nevidí na průjezdu nic špatného

Ministerstvo zahraničních věcí odmítlo žádost Ruska o asistenci při průjezdu ruských motorkářů ze skupiny Noční vlci Českem. Motorkáři mají sami podat příslušným českým orgánům žádosti o povolení, vyřídit je včas ale bude časově obtížné. V neděli překročila první kolona zhruba 200 ruských motorkářů polské hranice.

Noční vlci chtějí během cesty a v Berlíně, kam chtějí přijet 9. května, uctít památku rudoarmějců, kteří padli při osvobozování Evropy na konci 2. světové války. Projet chtějí Běloruskem, Polskem, Českou republikou, Slovenskem, Rakouskem a nakonec Německem. Polsko oznámilo, že je na své území nevpustí a jen za určitých podmínek je nechá projet Německo. Výhrady mají i další země včetně Česka. O zákaz průjezdu Nočních vlků u nás usiluje iniciativa Open Doors, jejíž zástupci nasbírali v petici 1170 podpisů.

Česká diplomacie uvedla, že žádost o asistenci při průjezdu Nočních vlků, kteří mají blízko k prezidentu Vladimiru Putinovi, obdržela v ruské nótě. Souhlas s chystanou akcí ale české ministerstvo zahraničních věcí neposkytlo, protože k tomu není oprávněno. Průjezd má podle ministerstva soukromý charakter, žádosti o povolení potřebná k pobytu a průjezdu přes ČR tak musejí ruští motorkáři podat sami. "Vzhledem k datu plánovaného průjezdu bude velice obtížné tyto žádosti, pokud budou podány, řádně vyřídit," uvedlo MZV.

Podle serveru Wiadomości WP motorkáři v neděli před polednem dorazili do Katyňského lesa poblíž Smolenska a uctili tam památku polských důstojníků zavražděných v roce 1940 na rozkaz Josefa Stalina členy sovětské tajné policie NKVD. Polská zpravodajská televize TVP Info uvedla, že skupina, která pak vyjela z Katyně k běloruským hranicím, čítala 14 motorkářů. 

Na otázku polské televize, jak chtějí překročit polské hranice, členové skupiny znovu potvrdili, že chtějí projet po jednom, a tak pokračovat i přes polské území.

Server Svobodnaja pressa dnes informoval, že do Polska už přijela kolona 200 ruských motorkářů. Ve městě Braniewo navštívili hřbitov, na kterém jsou pochovaní sovětští vojáci.

Celé akce se zúčastnilo více než 500 ruských občanů, včetně zástupců klubu Noční vlci. Ti údajně na hranici neměli žádné potíže. Polští pohraničníci kontrolovali motorkáře jednotlivě a ptali se jich na účel cesty. "Každý z nich odpověděl, že se zúčastní ceremonie na počest sovětských vojáků na hřbitově v Braniewu," řekla zástupkyně polské pohraniční služby Miroslava Aleksandrovičová. Polsko podle ní vpustilo na své území všechny motorkáře.

Samotní bikeři potvrdili, že "na hranici bylo vše v pořádku". Od hranice je pak doprovázeli polští pohraničníci a po cestě se neodehrály žádné incidenty.

Prezident Miloš Zeman se vyjádřil, že  na chystaném průjezdu ruských motorkářů ze skupiny Noční vlci Českem nevidí nic špatného. Uvedl také, že stejně tak neviděl nic špatného ani na nedávném průjezdu amerického konvoje a kritizoval ty, kteří v 500 mužích viděli americkou okupační armádu. Podle něj se z toho "jako obvykle dělá hysterie".

Na své cestě má motorkářský klan naplánovanou zastávku také v Brně. Do moravské metropole by měl dle předběžného programu dorazit 2. května.

Zdroj: ČTK

Štítky Česko, Miloš Zeman, Ministerstvo zahraničních věcí České republiky, Polsko, Rusko, Německo, druhá světová válka, Vladimir Vladimirovič Putin, Evropa, Bělorusko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

První vlna ruských motorkářů překročila polské hranice, Zeman nevidí na průjezdu nic špatného  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.