Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Průvodce zve k moravským církevním památkám

Duchovní dědictví Moravy a Slezska je název nového turistického průvodce, který vydaly čtyři moravské kraje. Vyšel v nákladu 28 500 kusů, a to v souvislosti s letošním 1150. výročím příchodu věrozvěstů svatých Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu. Publikace prezentuje 120 církevních památek a vydání přišlo na milion korun.

Zájemce o historii provede Olomoucí coby tradičním sídlem arcibiskupa a metropolity moravského. Obsahuje i informace o nedalekém svatém Kopečku, kde se před lety setkal s věřícími papež Jan Pavel II. Brno se prezentuje v průvodci svojí katedrálou na Petrově a četnými kostely.

Publikace poskytuje informace o Velehradu u Uherského Hradiště, který je každoročně začátkem července duchovním místem konání Dnů dobré vůle jako nedílné součásti cyrilometodějských oslav.

Popisuje velkomoravské hradiště Valy na Hodonínsku, v němž se našly pozůstatky 11 kostelů a které patrně byly dosud nenalezeným hlavním městem Velké Moravy - bájným Veligradem.

V průvodci nechybí nejnavštěvovanější poutní místo na Moravě - bazilika na vrchu Svatý Hostýn u Bystřice pod Hostýnem, arcibiskupský palác v Kroměříži, poutní kostely ve Sloupu a Křtinách na Blanensku i 500 let starý Světelský oltář vyřezávaný ze dřeva, který zdobí kostel v Adamově.

Na seznamu památek nechybí v publikaci ani rotunda svaté Kateřiny ve Znojmě, augustiniánský klášter ve Šternberku, křížová cesta z Moravského Berouna, dřevěné kostelíky z Jesenicka a Valašska, klášter Porta Coeli z Předklášteří u Tišnova nebo poutní kapce v Blatnici pod Sv. Antonínkem.

„Věříme, že letošní 1150. výročí příchodu věrozvěstů Cyrila a Metoděje přiměje turisty a milovníky historie hlouběji poznávat Moravu, a doufáme, že jim k tomu bude průvodce užitečným rádcem a pomocníkem," konstatoval náměstek jihomoravského hejtmana Václav Božek, který se spolu se zástupci Olomouckého, Moravskoslezského a Zlínského kraje uvedení nového turistického průvodce do života zúčastnil.

Tyto čtyři moravské kraje v minulých letech už vydaly několik průvodců Moravou a Slezskem. K tvorbě nového průvodce, jenž by měl být představen na veletrhu Regiontour za rok, bude přizván i Kraj Vysočina, který je z poloviny moravský (Třebíčsko, Žďársko a část Jihlavska).

Oslavy příchodu věrozvěstů budou letos spojeny s četnými akcemi. Chystají se výstavy, koncerty a na popud sdružení Moravská národní obec radnice 5. července opět vyvěsí moravské vlajky. Loni se jich do akce připojilo na čtyři sta.

V souvislosti s oslavami se očekává příjezd papeže Benedikta XVI. a také nejvyššího představitele pravoslaví - Bartoloměje I.

Štítky Duchovní dědictví, Morava, Slezko, turistický průvodce, Cyril, Metoděj, průvodce, Cyril a Metoděj, Slezsko, Velkomoravská říše, kostel, Jan Pavel II., Veligrad, Benedikt XVI., Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Průvodce zve k moravským církevním památkám  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.