Počasí dnes12 °C, zítra12 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Projekt KURA KURA vstupuje do další etapy

Po čtyřech letech překonávání překážek indonéské byrokracie se podařilo vedení brněnské zoologické zahrady a její partnerské indonéské nadaci získat poslední potřebné povolení projektu Kura Kura na záchranu ohrožených želv v Indonésii.

Projekt Kura Kura – zachraň želvu, který byl zahájen v roce 2006, může pokračovat další etapou, ve které proběhne dostavba, vybavení a zahájení činnosti rehabilitačního centra na ochranu ohrožených želv Indonésie na ostrově Nusa Penida. Nositelem projektu je Unie českých a slovenských zoologických zahrad, hlavním účastníkem Zoo Brno a pertnerem v Indonésii je nadace Yayasan Kura Kura Nusa Penida.

Podle zásad WAZA /Mezinárodní organizace zoologických zahrad a akvárií/ by zoologické zahrady měly přispívat k záchraně ohrožených druhů nejen formou ex situ, t.j. vytvářením pojistných populací ohrožených druhů v lidské péči, ale podílet se také na projektech in situ, t.j. záchraně chovaných ohrožených druhů i v místech jejich původního výskytu.

Jsem rád, že po devíti letech od zahájení projektu se nám podařilo získat poslední důležité povolení od indonéských úřadů a po nezbytných opravách již vybudovaného centra ve vesnici Toyapakeh můžeme začít opravdu pomáhat v záchraně želv. Budeme úzce spolupracovat s pracovníky BKSDA v Denpasaru na Bali zajišťujících konfiskaci pašovaných mořských želv, které jsou většinou ve velmi špatném stavu a s četnými povrchovými i hlubokými poraněními. Následně jim bude poskytnuta vetrinární péče, po nezbytně nutnou dobu zůstanou v rehabilitační části základny a po vyléčení budou vypuštěny do moře“, řekl ředitel Zoo Brno Martin Hovorka.

Odbornou činnost zajistí jeden indonéský veterinář, pomáhat mu bude jeden technický pracovník a na chodu základny se budou podílet také dobrovolníci z řad studentů veterinární medicíny české i indonéské strany. Rehabilitační centrum by mělo sloužit také jako osvětové a vzdělávací centrum pro děti, pedagogy a zahraniční návštěvníky této oblasti.

Tisková zpráva

Štítky projekt, zoologická zahrada, Indonésie, ohrožený druh, Zoologická zahrada Brno, Nusa Penida

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Projekt KURA KURA vstupuje do další etapy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.